Inga fler fall av kvarka på Trosa ridskola – snart upphör isoleringen

En häst på Tureholms gård insjuknade under februari i den dödliga infektionssjukdom kvarka och ridskolan vidtog snabbt åtgärder och isolerade den aktuella hästen för att förhindra att smittan inte skulle spridas. – Inga andra hästar har blivit sjuka, säger Disa Johannesson, ridskolechef för Trosa ridsällskap.

Foto:

Övrigt2019-03-07 21:01

I slutet av februari gick Trosa ridsällskap ut med ett meddelande på sin Facebooksida om att en häst på anläggningen har kvarka. Den smittade hästen har sedan dess hållits isolerad.

– Vi vidtog alla säkerhetsåtgärder och han har stått avsides utan kontakt med andra hästar. Bara ägaren har hanterat honom, säger Disa Johannesson, ridskolechef för Trosa ridsällskap.

Sedan 5 februari är Tureholms ridskola tills vidare isolerad för hästar utifrån och inga hästar får heller lämna anläggningen på grund av smittan som spridits som en löpeld på flera anläggningar i Sverige. I ett stall i Åkersberga har flera hästar dött till följd av EVH-1-viruset.

Kvarka är en riktigt besvärlig sjukdom som det ofta tar lång tid att bli av med från ett stall. Drabbade hästar får feber, näsflöde och svullna lymfknutor, som ofta utvecklas till bölder mellan ganascherna. Sjukdomen sprids när hästen hostar och frustar.

Visar hästen på er anläggning några symtom nu?

– Hästen är symtomfri så vi räknar ner nu. Om allt går som det ska blir vi fria från isoleringen i slutet av mars. Hästen kommer provtas för att friskförklaras, säger Disa.

När SN träffade Disa i februari efter att man konstaterat att hästen led av kvarka poängterade hon vikten med att byta kläder, handskar, hjälm, skor, ridspö och sporrar om man vistas i flera stall så att inte fler hästar skulle insjukna.

Har några andra hästar smittats?

– Nej inga andra hästar har blivit är sjuka, så tack vare snabbt agerande och kanske lite rutin på det här med smittskydd så klarade vi oss bra, säger hon.

Vad händer när smittan lagt sig?

Efter att symtomen lagt sig finns EVH-1-viruset kvar latent i kroppen i vilostadium. När det är i vilostadium smittar det inte, men kan reaktiveras senare.

Utsätts hästen för sjukdom och/eller stress, som vid avvänjning, kastrering, transport, stallbyte eller smärttillstånd, kan sjukdomen bryta ut igen. Hästen kan visa sjukdomssymtom vid reaktivering, men inte alltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!