Årets julklapp blev "det återvunna plagget" och allt fler hoppar på trender så som #nobuyyear som kan ses som en motreaktion på den konsumtionstrend man ser i världen. I Mariefred anordnades på lördagen den årliga klädbytardagen för barn. Mängder av barnkläder, leksaker och accessoarer hade staplats på bord runt om i matsalen och kring borden samlades barnfamiljer för att finna något behövligt.
Kön ringlade sig lång inför öppningen. Barn, mammor och pappor stod med Ikea-kassar redo. Utanför entrén såldes korv med bröd.
En av besökarna var Mariefredsbon Frida Basilius, 38 år. Hon hade fått fyllt en kasse med kläder inför sommaren till sina barn.
– Det känns viktigt att handla miljömedvetet, det känns bättre än att köpa nyproducerat. Nu handla jag till mina barn, men jag tycker själv om att handla retroprylar och kläder till mig själv, säger hon.
Det är trångt inne i skolmatsalen, många ursäkter hörs bland människor som försöker komma fram mellan borden.
Inne i Mariefreds centrum ligger secondhand och retrobutiken Bumlingen och Söderström. Här är det betydligt lugnare än på skolan. Synnöve Söderström äger butiken, som hon startade för fyra år sedan. Men intresset för secondhand började långt innan det.
– Jag har bott här i Mariefred i 20 år och jag har varit med många gånger på klädbytardagarna, men det var främst när barnen var små. Det har alltid varit populärt här, speciellt barnkläder som fort blir för små, säger Synnöve Söderström.
Synnöve tror att vintage lockar människor då det ofta är av en bättre kvalité än det som massproduceras i dag.
– Förr existerade knappt tanken på miljön, nu tror jag miljöfrågan blivit allt viktigare, att man tänker på vad man konsumerar. Om man handlar secondhand så handlar man saker som redan producerats.
En av besökarna i butiken är Karin Stenmark, som handlar mycket second hand.
– Jag tror vi har vant oss vid ett slit och släng samhälle och många känner nog att det är lättare att bara slänga saker som man inte vill ha kvar, säger Karin.
– Många ser inte värdet i det som de har hemma. Det slängs så mycket fint på återbruket som lika gärna hade kunnat användas av någon annan. Ibland kommer det in människor med prylar hit och när jag säger att det inte är intressant för min butik, så säger de att de kommer slänga sakerna, säger Synnöve.
Synnöve tycker det borde bli enklare att skänka bort sina saker.
– Till exempel så har återbruket i Kungsängen ett system där man kan byta saker med varandra. Man lämnar en pryl och får ta med sig en annan. Det är ju jättesmart. Det borde finnas här.
Hon tipsar också om att man får vara lite kreativ.
– Mycket av det vi har hemma kan bli till något nytt, garner, tyger, kedjor, papper och liknande kan man återanvända som pysselmaterial i stället för att köpa nytt. Jag vet att många förskolor gör liknande, det är jätteroligt ju, säger Synnöve.