– Den är i huvudsak en receptbok men det finns mycket annat också, till exempel hur man kan använda vitlök mot ont i örat eller hur man gör sin egen nötkrans, berättare frilansfotografen Lina Östling.
Smultrongården är en gårdsbutik som Linas kollega Eva driver tillsammans med sin man. Mat-, bak- och inredningsintresse har fört de två kvinnorna samman och arbetet med boken började för ett år sedan. Varje årstid har ett eget kapitel och stämningsfulla bilder från gården blandas med bilder på mat, pyssel och gäster som bjuder på sina favoritrecept. I april gjordes en avstickare till franska Rivieran, där Evas dotter Hanna bor och jobbar. Det blev en smakturné med härliga våriga bilder på kaféer, grönsaker och mat.
– I Frankrike lärde vi verkligen känna varandra på riktigt, det var som en sen kickoff och ett minne för livet. Det är nog svårt att förstå hur sjukt mycket tid vi lagt på projektet. Under en period i somras kändes det som jag pratade mer med Eva än med min man. Tur för oss har vi två förstående familjer.
Man skulle kunna tro att matfotografering innebär att fotograf och kock äter sig igenom maträtter och bakverk vartefter bilderna tas. Men det är helt fel, i alla fall när det gäller Lina Östling.
– Pinsamt nog har jag inte smakat allt – än. Det är ofta så många faktorer runt omkring i en matfotografering: ljus, rekvisita och mat som inte får sjunka ihop utan måste plåtas NU. Det gör att jag stänger av mina habegär och luktsinnen. Hittills har jag provat att laga några recept, ett lite festligare och ett till vardags. Och ett recept har jag själv bjudit på i boken – plommonmarmelad. Jag älskar marmelad och vi har massor av plommon i vår trädgård.
De vegetariska recepten är Linas favoriter. Hon är inte vegetarian men försöker införa "köttmåndag". Det innebär att familjen bara äter kött en gång i veckan, resten av dagarna serveras vegetarisk mat.
– Det är verkligen inget slaviskt, men det här med att äta nyttigt, lokalproducerat, miljömedvetet och ekologiskt – hur svårt ska det behöva vara tänker jag?
Att jobba med mat och inredning är något som Lina verkligen trivs med och nu väntar nya uppdrag och kanske blir det ytterligare en bok.
– Ja, jag har kanske, kanske en på gång redan, men vad det är, är hemligt än så länge.