Invandring avgörande för sysselsättningen i länet

Nästa år kommer nio av tio jobb i länet att tillsättas av utrikesfödda. Men hur mycket invandringen faktiskt betyder för vårt samhälle är inte känt, menar Jens Lotterberg, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetskraftsbristen har nått oroande höga nivåer i Sörmland inom offentliga verksamheter. Utrikesfödda är en förutsättning för ökad sysselsättning under de kommande åren.

Arbetskraftsbristen har nått oroande höga nivåer i Sörmland inom offentliga verksamheter. Utrikesfödda är en förutsättning för ökad sysselsättning under de kommande åren.

Foto:

Övrigt2018-11-12 05:30

– Vi försöker få fram det budskapet, hur mycket de utrikesfödda betyder för den stigande sysselsättningen. Idag är det för stort fokus, tycker jag, på de problem som kan finnas, i stället för på förtjänsterna, säger Jens Lotterberg.

Han är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, med Sörmland som fokusområde. I somras presenterade han en berättat behöver vi ställa om för att klara välfärden. Anledningen är stora pensionsavgångar, längre livslängd och små födelsekullar som inträder på arbetsmarknaden sent. Det gör att antalet pensionärer ökar snabbare än de förvärvsarbetande och att allt färre måste försörja allt fler.

Att "fylla på" de förvärvsarbetande med invandring i samma takt som pensionärerna ökar är närmast omöjligt.

Däremot underlättar invandring finansieringen av välfärden. I Sörmland är det också uppenbart att det är de utrikesfödda som svarat för de senaste årens jobbtillväxt i länet. Under åren 2010-2016 har antalet sysselsatta ökat med 7 400 personer i länet.

Bland inrikes födda var ökningen knappa 1 100 personer och bland utrikes födda var ökningen 6 300 personer

– Det är en viktig signal. Många företag hade inte kunnat växa utan utrikesfödda. Bland inrikesfödda ligger arbetslösheten under fyra procent i vissa åldersgrupper. Det är en väldigt knapp resurs. Det är våra invandrare som är arbetskraftsreserven, säger Jens Lotterberg.

Han tycker att arbetsmarknaden går framåt i att se utrikesfödda som en tillgång och viktig resurs, även om arbetslösheten bland utrikesfödda är hög.

Invandring bidrar också till att förbättra försörjningsbördan

Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker

Här finns dock ett trendbrott, enligt Jens Lotterberg, under senare delen av 2017 och under 2018 har många utrikesfödda fått jobb.

– Det finns hinder kvar, men det går åt rätt håll. För 20 år sedan pratades det mycket om hur svårt den här gruppen hade att få jobb och hur många olika svepskäl arbetsgivare hade för att slippa anställa utrikesfödda. Väldigt mycket av det är borta i dag.

– Dels har vi haft en mycket stark konjunktur, dels stora rekryteringsbehov. Då har arbetsgivarna sett den resurs som finns på arbetsmarknaden.

De hinder som ändå finns kvar för utrikesfödda på arbetsmarknaden utgörs av svag utbildningsbakgrund och bristande språkkunskaper.

– De två kombinationerna är mycket svåra, säger Jens Lotterberg.

Utrikesfödda i länet är överrepresenterade inom restaurangbranschen, detaljhandel, stödjobb och lagerverksamhet.

– Det styrs mycket av att en ganska hög andel har relativt sett sämre utbildningsbakgrund.

Ett orosmoln är att invandringen i arbetsför ålder antas minska under kommande år. Samtidigt har bristen på arbetskraft inom offentliga verksamheter i länet rusat i höjden de senaste åren. Ungefär 75 procent av tillfrågade arbetsgivare uppger till Arbetsförmedlingen att det är svårt att rekrytera.

– Vi har inte tillräcklig tillströmning i dag. Regeringen behöver stimulera och hitta vägar för ökad arbetskraftsinvandring. Vi behöver en tillströmning på mellan 60 000 till 80 000 per år för att kunna upprätthålla en god nivå på arbetskraften. Ungefär tre procent av det är det som utgör Sörmlands behov, säger Jens Lotterberg.

Det här är försörjningsbörda - och så avgörande kan invandring vara för den

Fram till år 2035 väntas befolkningen öka med cirka 1, 4 miljoner.

Större delen av ökningen utgörs av personer som är 65 år eller äldre vilket kan få stora konsekvenser för den framtida försörjningsbördan.

År 2011 uppgick försörjningsbördan till 2,13 vilket innebär att varje förvärvsarbetande behöver ”försörja” 2,13 personer inklusive sig själv.

Försörjningsbördan beräknas öka med 10 procent och uppgår till 2,29 år 2035. Detta är samma nivå som uppmättes under lågkonjunkturen i början av 1990-talet.

För att försörjningsbördan ska utvecklas i en långsammare takt måste andelen som förvärvsarbetar öka framöver. Då kan försörjningsbördan bli 2,18 år 2035, vilket motsvarar en ökning på drygt 3 procent.

SCB beräknar att antalet förvärvsarbetande kommer att öka med 490 000 personer till drygt 4,9 miljoner år 2035. Större delen av ökningen utgörs av utrikes födda.

Antalet utrikesfödda som förvärvsarbetar beräknas öka med cirka 390 000 personer till 2035 och antalet inrikes födda med 100 000.

Att sysselsättningsökningen blir störst bland utrikes födda beror dels på att antalet utrikesfödda i befolkningen väntas öka framöver, dels på att man antar att fler kommer av dem kommer att arbeta.

KÄLLA: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!