Investeringar i Sörmland riskerar att utebli – på grund av elbrist

Närmare hälften av de sörmländska företagens investeringar är i farozonen om de inte får tillgång till ökad elkraft. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv i Sörmland.

Kapacitetsbristen i elnätet påverkar de sörmländska företagens möjligheter att investera. Om inte tillgången till el ökar hämmas konkurrenskraften med negativa konsekvenser som följd.

Kapacitetsbristen i elnätet påverkar de sörmländska företagens möjligheter att investera. Om inte tillgången till el ökar hämmas konkurrenskraften med negativa konsekvenser som följd.

Foto:

Övrigt2018-12-19 08:15

Kapacitetsbristen i det svenska elnätet har seglat upp som ett reellt hot mot tillväxten i vissa regioner.

Tidningen har tidigare uppmärksammat att nya etableringar i Eskilstuna logistikpark hotas om inte kapaciteten i elnätet förbättras inom några år. I en undersökning som Svenskt Näringsliv Sörmland nyligen gjort framkommer att en stor del av de befintliga företagen i länet också ser framtida elbrist som ett hinder för expansion.

Av 264 företag som svarat uppger 44 procent att de planerar att göra investeringar de närmaste tre åren. Av dessa uppger nästan hälften att tillgången på mer elkraft är en förutsättning för att investeringen ska kunna genomföras.

19 procent av de sörmländska företagen kan eventuellt inte göra de investeringar de tänkt.

Björn Lindgren, Svenskt Näringsliv Sörmland.

– Undersökningen visar att problematiken med bristande kapacitet i elnätet är mer omfattande än frågan om uteblivna nyetableringar. 19 procent av de sörmländska företagen kan eventuellt inte göra de investeringar de tänkt, säger Björn Lindgren, regionchef på Svenskt Näringsliv Sörmland.

De deltagande företagen uppger att de uteblivna investeringarna riskerar leda till att produktionen stagnerar och att konkurrenskraften försämras. Andra konsekvenser kan bli att vissa företag i stället väljer att investera på en annan ort och att personal kommer att behöva sägas upp.

Björn Lindgren pekar på att den bakomliggande orsaken till problemen är att en stor del av elproduktionen sker i norra Sverige medan elkonsumtionen sker i de mellersta och södra delarna av landet. Problemet är inte elnätet i sig, snarare handlar det om de flaskhalsar som finns och som gör att kraften inte kommer igenom.

Tyvärr är inte det här något som avhjälps snabbt.

Björn Lindgren

– Tyvärr är inte det här något som avhjälps snabbt. Under lång tid har det skett underinvesteringar i elnätet samtidigt som vi står mitt i en omställning av energislag, säger Björn Lindgren.

En framtida utbyggnad kommer dessutom att ta lång tid på grund av tillståndsprocesser, miljökonsekvensutredningar och eventuella överklaganden.

– Flaskhalsarna måste byggas bort och processerna snabbas på. Dessutom behövs en helhetsanalys när man gör stora förändringar i energistrukturen. Företagen behöver få tillgång till el till rimliga priser och kostnaden för en snabb utbyggnad får inte äventyra elkundernas konkurrenskraft. Då är risken att företagen inte kan göra nödvändiga investeringar och i förlängningen är ett stort antal jobb hotade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!