IT-konsult kritisk mot fiberhets på landsbygden: "Bondfångeri"

Fiberutbyggnaden pågår för fullt och i stora delar av kommunen är kablarna redan nedgrävda och anslutna. Men alla är inte lika entusiastiska. På landsbygden kring Blacksta har fiberboomen stött på patrull.

Foto:

Övrigt2019-03-12 07:01

Telia, som bygger ut fibernätet i Gnesta, har hackat upp landsbygden i mindre områden och skickat ut erbjudanden till hushållen. I två av dessa, kring Öllösa i Stjärnhov och kring Hållsta söder om Gnesta, har tillräckligt många nappat för att man ska kunna få statligt stöd och börja gräva.

Men i området som kallas "Gnesta mitt", kring Blacksta och Skeppsta, har det gått trögare. Torleif Söderlund är en av de som tackat nej.

– Varför ska jag betala 22 000 kronor för något som jag inte behöver? Jag upplever det som bondfångeri. Det är som guldrushen, de som tjänar mest är de som säljer spadarna, säger han.

Torleif Söderlund driver Skeppsta hytta tillsammans med Ebba von Wachenfeldt, men större delen av sin tid ägnar han åt att jobba hemifrån som IT-konsult. Trots att han arbetar med att utveckla datorprogram och leverera dessa digitalt duger 4G-nätet utmärkt, menar han.

– Det finns så många myter och osanningar kring nätet. Det mest bandbreddskrävande man kan göra är att titta på en HD-film, då behöver du omkring 10 megabit per sekund. Enligt Internetstiftelsen ligger genomsnittshastigheten på mobila uppkopplingar mellan 30 och 40 megabit i dag.

Samtidigt som staten och kommunerna låter kommersiella aktörer sköta utbyggnaden av fibernätet blir allt fler myndighetstjänster helt digitala och det blir allt svårare att delta i samhället utan en stabil internetuppkoppling. Det är ett problem, menar Torleif Söderlund.

– Jag kan tycka att den här typen av infrastruktur borde ha setts som en sak för staten från början. Men jag inser att det inte är realistiskt att tro att det ska förändras.

Alla de som redan har betalat för en fiberanslutning, är de lurade?

– Datorer är som magi för många och folk är alltid oroliga för att vara omoderna. Men jag förstår att det är svårt att navigera i det här, det är svåra frågor.

Att en fiberanslutning höjer värdet på fastigheten är ett återkommande argument för att hushåll ska välja att tacka ja, men det håller inte enligt Torleif Söderlund.

– Att bygga en pool höjer ju också värdet på huset. Vi köpte solceller i stället, det är en bättre investering.

"Borde ha varit statlig angelägenhet"

Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) har själv varit drivande för att få till fiberutbyggnaden i Kattnäs, där anslutningarna nyligen togs i drift. Han menar att det finns många fördelar med fiberburet bredband, jämfört med mobila lösningar.

– Jag märker ju själv vilken skillnad det är, både på hastighet och driftsäkerhet. Många av grannarna har också märkt en ekonomisk skillnad när det inte finns någon gräns för antal megabyte per månad, säger Ekstrand.

Att hushållen får betala en slant ser oppositionsrådet som naturligt. Men att regeringen en gång i tiden lämnade över mycket av ansvaret åt marknaden var ett misstag, med facit i hand.

– Det borde ha varit en statlig angelägenhet att bygga ut nätet.

Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M) håller med.

– Om jag kunde rulla tillbaka bandet hade jag gärna sett att vi byggt en grundstruktur för hela riket på samma sätt som vi bygger motorvägar för det gemensamma, säger hon.

I höstas skickade majoriteten och oppositionen ut ett gemensamt brev till hushållen, för att påtala hur viktigt det är att så många som möjligt väljer att ansluta sig till fibernätverket. Men så mycket mer än så kan kommunen inte göra, menar Lifvenhage.

– Som jag ser det är vår uppgift att informera och hjälpa till, det ska vi fortsätta med.

Klart i Kattnäs

I början av året togs Öppen fibers nät i Laxne i drift och kommunens fyra tätorter har därmed fiberburna internetanslutningar.

Zitius utbyggnad i Kattnäs är så gott som klar, och förberedelser pågår i ytterligare tre områden på landsbygden: "Gnesta mitt", "Gnesta södra" och "Stjärnhov-Öllösa".

Både Öppen fiber och Zitius ingår i Teliakoncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om