Att en liter mjölk kostar runt en tia, har jag nog haft koll på. Men ett kilo clementiner? Jag hade nog accepterat ett svar på allt mellan 20 och 50 kronor. Ett paket jäst? Ingen aning, men några kronor låter rimligt.
Jag inser att jag är priviligerad, som inte måste hålla koll på kronor och ören i matbutiken. Jag köper, oftast, det jag vill ha eller behöver utan att reflektera över priset på hyllkanten. Står det "extrapris" så lägger jag ibland ner fler förpackningar i kundkorgen än jag egentligen tänkt köpa – och känner mig nöjd över att ha gjort ett klipp. Många gånger har jag nog inte ens gjort något klipp, det är ju svårt att säga då jag inte vet vad ordinariepriset var och inte alltid ids kika bakom den röda lappen.
Därför var det nyttigt för mig att göra den prisjämförelse som publicerades nyligen. Under några dagars tid var jag runt i elva matbutiker i kommunen och kollade priser på varor som många handlar inför jul.
Visst kostade mjölken omkring tio kronor, men clementiner hade jag kunnat bli ordentligt blåst på då kilopriset visade sig variera mellan 17,90 och 26,90. Jästen kostade mycket riktigt inte många kronor – men samtidigt hör den till varorna som priserna varierade mest för. Flera av varorna visade sig ha en prisskillnad på mer än 50 procent, så det kan verkligen löna sig att välja butik inte bara efter närhetsprincip eller gammal vana.
En annan lärdom är att alltid köpa en större förpackning, om valet finns mellan två olika storlekar. Att det ens säljs halvlitersflaskor rapsolja, exempelvis, är snudd på obegripligt när en hel liter kan kosta endast två kronor mer. Och jag kommer nog aldrig mer köpa en kryddburk i mitt liv när det sjunkit in att refillpåsarna ofta både innehåller mer och kostar mindre.
Jag hoppas att prisjämförelsen var till glädje för våra läsare. Var den det inte, så har arbetet åtminstone gjort mig själv till en mer medveten konsument.