En liten stund senare förklarade han att det hela ingick i taktiken.
Först presenterar man sig och talar om varifrån man kommer, sedan ställer man en rad frågor själv för att få i gång samtalet och då brukar det vara enklare att växla om och låta ungdomarna ställa frågor tillbaka.
‒Det brukar underlätta att göra så, säger Jan Björklund.
En som blev inspirerad över förre ministerns inledande frågestund om vad som är roligast i skolan, vad som är tuffast och om alla nu sökt för gymnasieprogram var Linnéa Törnblom, som krävde förre utbildningsministern på svar på frågan hur man ska lyckas rekrytera så många lärare som behövs till skolan. Behovet, enligt Björklund själv, ligger på 77 000 lärare de närmaste åren.
Jan Björklund förklarade att man måste vara beredd att höja lönen och fick omedelbart följdfrågan till vilken nivå då.
‒70 000 i månaden?
‒Nja, kanske inte för alla lärare, men hur ska vi lyckas locka personal som satsat fyra eller fem år på universitet för att bli behöriga lärare och så får de långt mindre än exempelvis en civilingenjör som också pluggat i fyra, fem år.
Jan Björklund menar att det måste bli staten som tar tillbaka ansvaret för skolan och därmed måste det gå att öka lönerna.
På frågan vilka de stora frågorna är för Liberalerna till höstens val svarade Jan Björklund att det är förutom de skolor som redovisar lite för låga resultat även är frågan om flyktinghanteringen:
‒Vi har många nyanlända i Sverige och vi måste försöka se till att dessa kommer in i samhället. Vi står inför utmaningar här också. Det finns de som anländer som har helt andra värderingar, helt annan kvinnosyn än den vi har här i landet.
Jan Björklund menar att man kanske skulle behöva ha tillbaka yrkeskåren vårdbiträden - en grupp som skulle kunna underlätta för gruppen undersköterskor och sjuksköterskor.
Linnéa Törnblom replikerade att förslagen med all säkerhet kan komma att kosta en hel del. Vad måste vi vara beredda att prioritera bort?
‒Jag tror att arbetsförmedlingens verksamhet som kostar 80 miljarder, det är mycket pengar, svarade Jan Björklund.
Linnéas bänkkamrat Joel Eriksson pekade på senaste opinionsundersökningen som säger att liberalerna ligger på en fortsatt bekymmersamt låg nivå i väljarsympatier - partiet ligger på 4 procent av väljarnas röster:
‒Ja, men före ett val har inget parti en enda röst. Det är därför vi har val och en valrörelse före valet.
På följdfrågan hur stor enigheten är i alliansen när nu alla kräver sänkt skatt utom just liberalerna.
‒Vi tror alla att landet behöver en ny regering sedan tror kanske inte vi liberaler att just sänkt skattetryck är det första som ska utlovas. Vi har stora behov samtidigt, vi ska stärka försvaret och rusta upp polisen...