Det var i januari 2018 som Janelings fick stänga efter ett oanmält besök från miljökontoret i sina lokaler på Strandgatan. Den gången konstaterades det att maskiner var smutsiga och att det fanns risk för kontamination vid produktion av livsmedel. Dessutom påpekades att städningen varit eftersatt sedan flera år och att den gamla och slitna anläggningen var i stort behov av sanering.
Inspektörerna på miljökontoret fattade efter besöket ett gemensamt beslut om att förbjuda konditoriet att släppa ut livsmedel på marknaden samt att över huvud taget fortsätta använda lokalerna.
Dagen efter hävdes förbudet då lokalerna hade städats under natten.
Miljöinspektören Magdalena Goczkowska var på plats på konditoriet i januari och förklarar att det finns stora risker med en smutsig maskin som används för beredning av livsmedel.
– Det kan ramla smuts rätt ner i smeten när någon går bort i tio minuter till exempel. Det är omöjligt att veta vad som ramlar ner där, säger hon.
I december 2018 gjorde miljökontoret ännu ett oanmält besök på konditoriet. Då möttes miljöinspektörerna av en lokal i liknande skick som elva månader tidigare, med mott (en typ av skadedjur) som flög runt, smutsig bageriutrustning och en golvbrunn som det stod vatten kring.
I inspektionsrapporten slår man återigen ner på flera punkter: "Tillagningsytor var smutsiga med ingrodd smuts som inte såg ut att vara rengjorda på en mycket lång tid", går det bland annat att läsa. Vidare slår miljökontoret fast att det finns risk för kontamination och korskontamination, både med tanke på hur livsmedel förvaras och på grund av smutsen i kylarna och frysarna.
Astrid Nilsson, miljöinspektör på miljökontoret, förklarar att skadedjur är en indikator på att det inte är rent och städat.
– Du får inte skadedjur om du har välstädat, åtminstone är det mycket mer osannolikt. Silverfisk är vanligt och är svåra att få bort. Mott däremot – det är en indikator på att det finns mycket mjölpartiklar tillgängligt.
Sätter vi ett förbud på att släppa livsmedel är det ett sätt för oss att säga att någon inte kan producera säkra livsmedel
Astrid Nilsson, miljöinspektör.
För andra gången på mindre än ett år belades verksamheten med ett förbud att släppa ut livsmedel på marknaden och att använda lokalerna.
Enligt Astrid Nilsson tvingas kommunen årligen stänga maximalt fem verksamheter om året Eskilstuna och hon menar att det är en liten siffra med tanke på att de årligen kontrollerar 700 verksamheter i kommunen.
– Sätter vi ett förbud på att släppa livsmedel är det ett sätt för oss att säga att någon inte kan producera säkra livsmedel, eller inte har livsmedel som är säkra. Allting i verksamheten ska helst destrueras, eftersom det har tillverkats under en process som inte anses vara hygienisk, säger hon.
Vid en kontroll upptäckte miljökontoret att Janelings ändå fortsatte sälja livsmedel till en Ica-butik i Eskilstuna. Då polisanmäldes verksamheten enligt rutin med rubriceringen brott mot livsmedelslagen.
Men Janelings ägare, Ulf Andersson, nekar till det.
– Vi har inte brutit mot något sådant förbud. Absolut inte, säger han.
Angående de olika synpunkter som miljökontoret hade på lokalen, menar han att det var någon enstaka maskin som inte var tillräckligt rengjord.
– Det var en maskin som det var mjölrester i som inte var tillfreds, säger han.
Jag har sett bilder och det var lite mer än så, bland annat fulla skadedjursfällor samt vatten runt en brunn?
– Ja, men allt det där blev åtgärdat så det är någonting som har varit.
Dagen efter besöket hade lokalerna städats och miljökontoret ansåg även denna gång att det var tillräckligt rent för att konditoriet skulle tillåtas öppna igen.
Verksamheten fick ett föreläggande från Miljö– och räddningstjänstnämnden om att bland annat rengöra lokalen, "införa ett hållbart arbetssätt för rengöring av lokalen" och börja förvara livsmedel på ett korrekt sätt enligt Livsmedelsverkets råd eller enligt angivelse på förpackning.
Vid återbesöket 22 januari var lokalen i betydligt bättre skick och föreläggandet avskrevs.
– De har fått in rutiner för att hålla verksamheten ren. De har gjort en jättebra sanering och vi observerade mycket färre skadedjur nu än när vi var där sist, säger Astrid Nilsson på miljökontoret.
Ulf Andersson på Janelings menar också att konditoriet efter de senaste besöken har ändrat i rutinerna.
– Det är helt ändrade rutiner, de har gjort uppföljning och det är ju avskrivet för länge sedan.
Vad handlar det om för rutiner?
– Ja, det tar jag ju med dem, men de var väldigt nöjda med de rutiner som vi har nu. Vi har en uppföljning på allt och har objekt som vi jobbar på framöver så de var mycket nöjda, säger han.