Jeanssamlaren Viktor skriver denimens historia

En del byggde järnväg, andra grävde guld eller högg timmer i skogen. Några par motade kor från hästryggen. Alla jeans har sin egen historia. Viktor Fredbäck samlar på både jeans och livsöden. I höst ger han ut boken "True fit - a collected history of denim"

Övrigt2014-06-04 05:30

Egentligen var det violinist Viktor Fredbäck hade tänkt bli när han slutade Rinmansgymnasiet i Eskilstuna för drygt tio år sedan. Han övade tre-fyra timmar om dagen och när han ryckte in i lumpen var första frågan till befälen om det fanns något ställe där han kunde spela ostört om kvällarna.

– Men de tyckte jag borde köra styrketräning istället och eftersom jag är av den sorten som går in för allt jag gör till hundra procent så bestämde jag mig för att satsa på det militära.

Det gick som på räls, Viktor kom in på Militärhögskolan året därpå och gjorde sig redo att flytta till Stockholm. Men 2004 års försvarsbeslut vände upp och ned på planerna. Utbildningen ställdes in och Viktor fick tänka om. Det blev Uppsala och lärarlinjen istället. Efter ett halvår fick han nog och började på personalvetarprogrammet som han kombinerade med kurser i retorik..

– Men så flyttade en gammal gymnasiekompis in. Han hade just fått jobb i en klädbutik i Uppsala och hade en brorsa som jobbade för Lee i Bryssel. Snart fanns en massa magasin om jeans i hela lägenheten. Och de var betydligt intressantare att läsa än kurslitteraturen.

Det blev iallafall en examen, men Viktors intresse för jeans var väckt och första jobbet efter studierna blev på Åhlén Citys avdelning för damjeans i Stockholm. Svenska jeanstillverkaren Acne fanns på samma plan och upptäckte ganska omgående Viktors jeanspassion.

– Jag uppmanades att söka jobb hos dom och trodde jag skulle gå in som extrapersonal. Men de gjorde mig till butikschef. Efter ett tag blev jag säljare och ytterligare några år senare värvad till ett annat svenskt designermärke - Hope

Jeans på jobbet, alltså. Men precis lika mycket på fritiden. För samtidigt som Viktor jobbade med nya jeans - samlade han på gamla.

– Egentligen började allt med att jag ville få tag på en sample- docka som visar olika jeansmodeller. Sedan fortsatte det med plagg. Jag handlade mest på ebay och snöade in på olika grejer under olika perioder.

Det var via ebay han kom i kontakt med en amerikansk jeansfantast och fick chansen att följa med och gräva efter gamla jeans i Nevadaöknen.

För gruvarbetarna ägde inte sina egna brallor och när gruvdriften upphörde lämnades allt arbetsmaterial kvar i gruvgångarna. Förutom vagnar och verktyg - även arbetskläderna, alltså jeansen.

Sedan dess har Viktor Fredbäck varit tillbaka i Nevada sju-åtta gånger på jakt efter mer än hundraåriga jeans. Några av fynden har han ramat in och satt upp på väggen i sin lägenhet. Han har också låtit sy upp ett antal par av 1800-tals modell för eget bruk.

– Vid det här laget har jag cirka 300 plagg och en av världens mest unika samlingar.

För att dokumentera sina fynd började Viktor att plåta av sina jeans tillsammans med vännen och fotografen Fredrik Ottosson som har fotostudio.

– Vi bestämde oss för att ta en epok i taget. Järnvägsbyggarna för sig och gruvarbetarna för sig. Kläderna fotograferas i ett sammanhang och dessutom berättar texten så långt det är möjligt om människorna som bar plaggen, om gruvsamhällena i öknen och om rallarna som lade rälsen över den amerikanska kontinenten.

Förlaget Graphera fick nys om Viktor Fredbäcks tilltag, tände på idén och i höst går "True fit" i tryck i engelskspråkig upplaga.

– Länge hade jag inget särskilt namn på projektet. Men så, på en vintagemarknad i Pasadena i Los Angeles, låg plötsligt en jeansknapp av märket "True fit" mitt framför ögonen på mig.

Namnfrågan var avgjord.

Viktors äldsta jeans är från 1874 och av märket Chang Quon Wo. I den yngre stocken återfinns bland annat ett par helt oanvända Lee från 1950-talet.

– En svensk sjöman köpte dem 1954 och sedan blev de liggande. Jag hittade både honom och jeansen i en annons på tradera. I boken berättar jag hans historia.

"True fit - a collected history of denim" kommer att tillägnas Viktors mamma som gick bort för ett och ett halvt år sedan.

– Hon ifrågasatte aldrig vad jag höll på med, men brukade skoja lite fundersamt om mitt lite nördiga intresse för jeans och vad jag skulle göra med alla plagg jag samlade på mig, eftersom jag inte använde dem själv.

OBS - Se webb-TV med Viktor och hans jeanssamling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om