Jimmie Åkesson (SD) på plats i Eskilstuna: "Goda chanser att bli Sveriges största parti"

Under Jimmie Åkessons Sverigeturné stannade han under onsdagen till i Eskilstuna.‒Vi är mer accepterade nu, säger han.

Foto:

Övrigt2017-02-02 06:01

Vi träffar SD-ledaren före talet i Rekarnegymnasiets aula, som först skulle vara öppet för alla, men som sedan stängdes och som bara SD-medlemmar fick plats på.

Läs: Tumult vid SD-möte – maskerade personer försökte ta sig in

Tidigare under dagen besökte han Fröslunda.

‒Jag träffade människor som lever och bor där. Pratade med polisen och fick en uppfattning om hur området har utvecklats, det är ju ett så kallat utsatt område med utbredd otrygghet. Det är viktigt att vi ger oss ut och tittar även på de områdena.

Vad har du fått för bild av Eskilstuna under dagen?

‒Eskilstuna är en ganska stor stad. Jag har varit här många gånger förr. Jag såg att Fristadstorget är utbyggt sedan jag var här sist och det blev väldigt fint, måste jag säga. Men för partiets del är det här en kommun där vi är ganska stora, och har funnits länge och det märks också i kvaliteten på det politiska arbetet som vi gör här. Det har varit en bra dag.

Efter moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att börja samtala med SD ser han positivt på framtiden.

‒Vi hade ett möte med Moderaterna i går (tisdag) på tjänstemannanivå där vi diskuterade vad det här utspelet egentligen innebär i praktiken. Finns det frågor där vi kan samverka nu? Kan vi samtala med varandra nu inom ramen för riksdagsarbetet? Det som kom ut från det mötet var väldigt positivt, säger han och fortsätter:

‒Vi ser även på lokal nivå att moderater som tidigare haft en vilja om att samverka med oss på något sätt, nu känner att de kan göra det. Vi kommer att kunna, med Moderaterna, göra en hel del positiva saker. Det tycker jag är bra.

Hur länge har du, eller ni inom partiet, känt att Moderaterna närmar sig den här öppningen?

‒Moderaterna har ända sedan Fredrik Reinfeldt avgick smått glidit i vår riktning politiskt när det gäller kriminalpolitiken framför allt, men också när det gäller invandringspolitiken det senaste året. När man gör den politiska glidningen öppnar det för att man ska kunna prata med oss. De gamla argumenten för att inte prata med oss finns inte längre. Nu har vi en i hög grad liknande politik på migrationsområdet och då blir det naturligt att man pratar med varandra.

Om du jämför med några år tillbaka, hur skiljer sig bemötandet du får från folket runt om i landet?

‒Det är en väldig skillnad. Vi är ett stort parti i dag och ligger någonstans mellan 20 och 30 procent i ett antal opinionsmätningar. Det är klart att det märks. Även om man inte röstar på oss, så har man nu förståelse för det vi säger. Det märks att något har hänt. Och det märker vi också på hur de andra partierna reagerar. Det sker ganska radikala positionsförändringar i politiken.

Är ni mer accepterade nu?

‒Ja, det skulle jag vilja säga. Själv kommer jag från Blekinge och där har vi funnits länge, men nu tycker jag att när man åker allra längst norrut, i Norrbotten till exempel, ser vi att vi har ett starkt stöd jämfört med tidigare. Så ja, vi är mer accepterade.

Vad beror det på?

‒Det beror på många saker. Man har kunnat se från väljarnas sida att vi under de sex åren vi suttit i riksdagen gjort ett bra jobb. De problem vi lyft har blivit ännu mer påtagliga för fler. När vår verklighetsbeskrivning bekräftas, till och med av de andra partierna, så blir det mer accepterat att ta steget att rösta på oss.

Han tror att Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti framöver.

‒Vi har val nästa år. För vår del ser det väldigt bra ut. Vi slåss om att vara det största partiet och jag tror att vi har goda chanser att bli det. Nu har delar av borgeligheten öppnat upp sig så det finns goda möjligheter att bedriva politik på riktigt efter nästa val.

Tror du att Annie Lööf och Jan Björklund skulle kunna ändra sig med tiden?

‒Det är tveksamt, men som jag ser det är alliansen, så som vi har känt den under ett antal år... den finns inte på samma sätt. Det Anna Kinberg Batra i praktiken gjort nu är att öppna upp för alternativa konstellationer, alternativa samarbeten, det talar för att hon i praktiken är beredd att lämna både Centerpartiet och Liberalerna, ifall vi får möjlighet att stödja efter valet, säger Jimmie Åkesson.

Han tycker också att det är ett panikdrag av Moderaterna.

‒Jo, det är det ju. Det har gått två och ett halvt år av mandatperioden. Moderaterna har inte gjort en tillstymmelse till att verka som ett oppositionsparti och nu gör man det – det beror nog mycket på ett internt tryck som skapats inom Moderaterna. Det har vi märkt under en lång tid att det här är på gång. Men fram till nu har den moderata partiledningen i Stockholm inte lyssnat, men nu verkar de ha ändrat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!