Jimmy Jansson, S, om renoveringarna: "Det blir klassklyftor av det här"

– Jag hoppas ju att, om man renoverar, så gör man det för sina hyresgästers skull. Inte för att man ska kunna sälja beståndet och få så bra betalt som möjligt om några år.Det säger Jimmy Jansson, S, som menar att politikerna tar utvecklingen på Eskilstunas bostadsmarknad på allvar.

I tisdags berättade vi om Anita Eklöf som flyttar ut ur sin lägenhet. En lägenhet som ska totalrenoveras innan nästa hyresgäst flyttar in. Trots att lägenheten är fräsch och fin.

I tisdags berättade vi om Anita Eklöf som flyttar ut ur sin lägenhet. En lägenhet som ska totalrenoveras innan nästa hyresgäst flyttar in. Trots att lägenheten är fräsch och fin.

Foto: Faksimil

Övrigt2017-11-09 04:05

I en serie artiklar berättar vi om konceptrenoveringar, om fullt fungerande hyreslägenheter som rivs ut helt invändigt när en hyresgäst flyttar ut och som totalrenoveras innan nästa flyttar in. Och om hur hyrorna sedan höjs så att de ligger snudd på vad nyproducerade hyreslägenheter kostar per månad.

Hyresgästföreningen som slagit larm om utvecklingen här i Eskilstuna, och beskriver hur just Eskilstuna är värst drabbat i landet, efterlyser svar från Eskilstunas politiker.

– Det vi vill se är att Eskilstunas kommunpolitiker skickar en tydligare signal till de här bolagen att vi inte vill se vår bostadsmarknad förändras på det här sättet, sade Tomas Bergh som är gruppchef Sörmland för Hyresgästföreningen region mitt i onsdagens tidning.

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson, S, är medveten om utvecklingen.

– Det är dubbelt naturligtvis. Det är klart att det är positivt att vi har lägenheter här i Eskilstuna som tas om hand, så att vi inte hamnar i den situation vi sett i andra städer där det blivit problem med mögel exempelvis.

En annan aspekt som Jimmy Jansson lyfter fram är att det kan bli bättre spridning inom ett bostadsområde, om de renoverade lägenheterna lockar dit människor som har råd att bo där men som annars inte skulle ha sökt sig dit.

– Å andra sidan så måste den här typen av renoveringar ske så att det finns en koppling till vad människors lönearbete inbringar i form av inkomst och vad äldre människor får ut i form av pension. Det är ingen mening att ha massa bostäder om människor inte har råd att bo i dem.

Jimmy Jansson vill att fastighetsmarknaden ska väga in och ta hänsyn till de tak och begränsningar som finns.

– Kommunen och det offentliga kan inte gå in och hjälpa till hur mycket som helst. Och bostadsbidrag kan man inte få hur mycket som helst. Det finns massvis med begränsningar som jag tycker att fastighetsmarknaden borde ta hänsyn till.

De lägenheter vi har besökt har varit fräscha, fina och fullt fungerande. Vad tänker du om att man river ut dem och renoverar?

– Det är jättesvårt för mig att svara på vad de här fastighetsbolagen har för bevekelsegrunder. Men det är klart att slit och släng ska man inte eftersträva. Är det så att saker fortfarande fungerar så... Det normala är väl att man byter ut saker när de är uttjänta. Visst vill många människor ha modern standard, med rostfritt, ljust och fräscht och glashäll och alltihop. Men inte till vilket pris som helst.

Hyresgästföreningen menar att det handlar om bolag som inte kommer vara långsiktiga på marknaden, utan gör det här för att tjäna pengar. Hur ser du på det?

– Jag hoppas ju att, om man renoverar, så gör man det för sina hyresgästers skull. Inte för att man ska kunna sälja beståndet och få så bra betalt som möjligt om några år. Jag tycker att fastighetsägare har ett socialt ansvar att ta. Och vi får utgå från att man har den drivkraften. Det är ett viktigt perspektiv som fastighetsägare, för bostäder är inte vilken produkt som helst. Har man inte tak över huvudet så funkar ingenting här i livet.

Vad har ni som politiker för möjligheter att påverka?

– Den är begränsad. Det vi kan styra med är att vi har en allmännytta. Vi kan visa att vi renoverade i Lagersberg och renoverar successivt i det allmänna beståndet på ett sätt så att hyresökningarna blir hanterbara. Vi försöker föregå med gott exempel.

Hyresgästföreningen ser en risk för att hela bostadsmarknaden i Eskilstuna rubbas och vill att ni politiker tar det på allvar.

– Det gör vi. Och vi framför de problem som uppstår från vårt perspektiv om det uppstår för höga hyror på den privata marknaden. Vi ligger inte på latsidan eller är passiva. Men vi har inte makten att styra över vad privata fastighetsägare ska göra med sina lägenheter utan det är ett beslut som de tar själva.

Den som kommer ut från kåken, tar sig ur ett missbruk eller som behöver fly från någon som slår kanske inte har glashäll och rostfritt som högsta prioritering.

En av aspekterna som Jimmy Jansson ser för kommunens del är att de så kallade kommunkontrakten blir för dyra. Dessa handlar om när kommunen går in och hyr en lägenhet till den som kanske har missbruksproblem eller av olika anledningar behöver en bostad akut men har svårt att få en.

– Det finns stora baksidor för kommunen som organisation om hyrorna sticker iväg för mycket. Den som kommer ut från kåken, tar sig ur ett missbruk eller som behöver fly från någon som slår kanske inte har glashäll och rostfritt som högsta prioritering.

Vad är en rimlig hyra att betala för en tvåa i Årby?

– Det är jättesvårt att säga. Jag skulle inte vilja säga en peng. Däremot så har jag ett resonemang. Hyran ska sättas i balans mellan god ekonomisk hushållning för fastigheternas långsiktiga utveckling och utifrån att människor med sin lön eller sin pension har råd att bo där.

Utvecklingen på bostadsmarknaden får enligt Jimmy Jansson konsekvenser i samhällets alla delar. Den som bor i en renoverad hyreslägenhet och behöver lägga stora delar av sin inkomst på boendet får svårigheter att ta sig därifrån.

– Det handlar inte bara om utsatta människor utan det handlar om vanliga lönearbetande människor som ändå har tufft att ha råd.

I och med att den som äger sin bostad får göra ränteavdrag för sitt boende som en hyresgäst inte kan göra så blir hyresgästen enligt Jimmy Jansson dubbelt bestraffad. Det blir ett glapp.

– Det gör att samhället klyvs och det blir en ekonomisk klyfta... Det blir klassklyftor av det här, det är ju så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om