Jörgen hade således nära till dåtidens idoler.
– Jag minns när Olle Anderberg kopplade karusellgreppet och kastade motståndarna i mattan.
Att man som grabb kom in gratis var kutym.
– En gång skrev pappa en lapp där det stod att ”den här grabben har råg i ryggen”. Den lämnade jag som biljett…
Började på ASG
Jörgen Formarks första anställning var på ASG i Eskilstuna. Den andra innehade han vid Gunnars Fabriker i Linköping men sejouren blev bara drygt tre år innan han återvände till Eskilstuna 1965.
– Sedan dess är jag stan trogen.
Till en början jobbade Jörgen som lärarvikarie i olika skolor innan Arbetsförmedlingen ringde och undrade om han inte ville prova på som personalassistent vid lasarettet.
– Jag jobbade två somrar och 1969 blev jag erbjuden en tjänst som personalkonsulent. Sedan blev jag kvar vid Mälarsjukhuset i olika positioner i 30 år.
Skrevs mycket
Bland annat var Jörgen Formark i högsta grad involverad i jakten på ”Kulvertmannen” i mitten av 80-talet. Det handlade om en person som utklädd till läkare, i vit rock och med stetoskop runt halsen, gick omkring på nätterna och lade beslag på bland annat patientjournaler.
– Kurirens kriminalreporter Ulf Håkansson skrev massor om mannen som gäckade oss i två månader. När vi väl kunde avslöja honom visade det sig att han bott i sjukhusets källarregioner. Journalerna hittade vi också väl undangömda. Det visade sig att det handlade om ett psykfall som avvikit från sjukhuset i Västerås, minns Jörgen.
1996, 58 år gammal, erbjöds Jörgen garantipension och klev av yrkesbanan.
– Jag och Anita hade elva år tidigare köpt fastigheten där vi nu bor på Galléengatan från föräldrarnas dödsbo så några fritidsbekymmer har jag aldrig haft.
Förr spelade Jörgen en del tennis och på 60-talet satt han i TK Hobbys styrelse – en klubb pappa Olle Eriksson var med och bildade 1945.
– Jag hette också Eriksson men 1963 tyckte brorsan Torkel att vi skulle byta och då hittade vi Formark…
Att fynda på auktioner var länge en hobby för Jörgen och hustrun Anita men när huset började bli fullt med saker fick det räcka.
– I pensionsåldern började vi spela golf i Mälarbaden men det har vi också slutat med.
Höftproblem
Bilar var ett annat intresse. En Horsch, ett öppet vrålåk av modell -37, var Jörgens första bil, inhandlad 1957.
– Det var många som ville åka med i den, skrattar han.
En Mazda Miata MX5 innebar dock problem:
– Jag hade opererat höfterna. Men efter en tid med Mazdan fick jag förfärligt ont. Läkarna förstod inte vad det var förrän de skickade mig på röntgen och upptäckte att höftkulan hoppat ur led. Jag hade helt enkelt suttit alldeles för lågt och i fel vinkel. Det blev ny operation.
Nu nöjer han sig med promenader och känner sig pigg och kry.
– För fyra år sedan slutade jag röka. Det kan jag rekommendera fler!