Hon är ordförande i SSU Sörmland han är ordförande i MUF Eskilstuna. Hon är 20. Det är han också men en (!) vecka äldre. Båda pluggar på Stockholms universitet – hon juridik och han företagsekonomi.
Båda har varit aktiva inom elevrådet och båda började engagera sig politiskt under tonåren.
Båda fick sitt första förtroendeuppdrag i kommunen som ersättare i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Han tillträdde 27 oktober 2016, hon en månad senare – 24 november 2016.
Nu tar Josefine Helleday och Stefan Biscevic steget in i kommunfullmäktige och kommer att ingå i samma politiska majoritet.
När de träffas på Eskilstuna-Kurirens redaktion inför intervjun kramar de om varandra. Men under intervjuns gång uppstår en del heta diskussioner som visar att de inta alltid stryker varandra medhårs.
Josefine Helleday berättar om sitt politiska uppvaknande:
– För mig var det i samband med ett skolval och handlade om jämställdhet. Det var ett feministiskt uppvaknande. Jag såg strukturer i klassrummet och i samhällen där tjejer missgynnades, och även vissa andra grupper. Samtidigt insåg jag att politik kan användas för att minska klyftor, i stället för att bråka med MUF-are och SD-are på twitter.
– Även om jag tidigt kallade mig socialdemokrat gick jag med i SSU för under första året på gymnasiet. Och även om jag var för ung för politiska uppdrag i kommunen gick jag på vartenda möte i Socialdemokraterna och var en besvärlig SSU-are.
Stefan Biscevic gick med i MUF redan under högstadiet.
– Jag var 15 år och det var 2013, säger han. Det minns jag för det var året före valet. Politik är ett verktyg för att påverka och jag läste på om olika partier innan jag bestämde mig vilket som passade mig bäst.
– Det blev Moderaterna för att mina föräldrar flydde från kriget på Balkan i början av 90-talet. De var sjuksköterskor men fick börja från ingenting, lära sig svenska, jobba extra och bygga en framtid. Alla kan bli sin egen lyckas smed. Jag tror på att det alltid ska löna sig att anstränga sig i skolan, på jobbet, i livet och genom att hjälpa alla människor. Social tillhörighet ska inte ha någon betydelse. Anstränger man sig ska man kunna nå sina drömmar.
Är inte det ungefär samma sak som när du talar om att alla ska ha samma förutsättningar, Josefine Helleday?
– Nej, abolut inte, svarar hon med emfas.
– Man måste inse att alla inte har samma förutsättningar och kompensera det för att ge alla samma möjligheter. Så här: Om en rik person har två kakor och en fattig en kaka. Ger man dem var sin kaka har de ändå inte lika. I stället kan man ge den rike en kaka och den fattige två. Då har de samma utgångsläge.
Stefan Biscevic opponerar sig:
– Du vill ha samma utfall för alla, att alla ska få samma lön.
– Det är inte alls så att alla ska tjäna lika mycket, kontrar Josefine Helleday. Då är det ju meningslöst att plugga till exempel. Men när man ska skaffa lägenhet är det stor skillnad om man har en kreditvärdig borgenär som förälder eller om man inte har det.
Vad kan ni göra för skillnad i kommunfullmäktige?
– Jag hoppas att vi kan bidra med ett ungdomsperspektiv, säger Josefine Helleday. Det ger trovärdighet eftersom vi representerar den gruppen.
– Ett konkret exempel är längre öppet på krogen, det vet jag att många ungdomar vill ha, säger Stefan Biscevic.
– Personligen tycker jag också att det skulle vara trevligt, säger Josefine Helleday. Men jag kan inte uttala mig om hur SSU ställer sig.
Skulle ni kunna tänka er att jobba med politik på heltid?
– Det skulle vara en dröm att verka politiskt, att få vara med och jobba för något jag brinner för, säger Josefin Helleday. Men det är viktigt att komma ihåg att vara politiker är inte ett jobb, utan det handlar om människors och partiets förtroende. Det måste man vara ödmjuk inför.
Stefan Biscevic håller med om att politik är en förtroendebransch och tycker det skulle vara kul att kunna ägna mer tid åt det.
– Men det är inom näringslivet jag ser min framtid, säger han.
Båda anser också att det är viktigt att först skaffa erfarenhet från vanligt arbetsliv.
Så här tycker Josefine Helleday och Stefan Biscevic i några aktuella frågor:
Ska tiggeri förbjudas?
Stefan Biscevic: – Tidigare sa jag att man inte kan förbjuda fattigdom. Men det finns ju domar som visar hur de här människorna utnyttjas. EU kan och bör ställa krav på deras hemländer.
Josefine Helleday: – Nej, jag tror det är en svår juridisk gränsdragning. Ur ett humant perspektiv har jag dessutom svårt att se att det skulle förbättra något för de här människorna.
Ska vinster i välfärden förbjudas?
Stefan Biscevic: – Nej, det är bra. Frågan borde omformas till om vi ska ha valfrihet i välfärden. För det handlar om det.
Josefine Helleday: – Jag är inte för ett förbud, men det är rimligt att införa en begränsning så att skattepengarna används till det de är avsatta för.
Ska skatten sänkas?
Stefan Biscevic: – Absolut. Jag är generellt för en skattesänkning. Man ska inte ta ut mer än nödvändigt.
Josefine Helleday: – Nej, inte som självändamål. När man ser att Eskilstuna måste bygga rekordmånga äldreboenden och skolor till exemel, är det inte rimligt att sänka skatten.
Ska kommunen äga till exempel badhus och arenor?
Stefan Biscevic: – I grund och botten är det bättre med privata utförare. Då kan kommunen fokusera på kärnuppdragen skola, vård och omsorg.
Josefine Helleday: – Principiellt finns det ett värde i att kommunen driver den här typen av anläggningar. Med privata ägare är risken att priset drivs upp.
Vilken regering vill du ha?
Stefan Biscevic: – En alliansregering är det naturliga regeringsalternativet, i samarbete med S i enskilda frågor.
Josefine Helleday: En mittenregering över blockgränserna. Det är jättekonstigt om det största partiet skulle vara stödparti till det minsta blocket.
[fakta nr="1"]
[fakta nr="2"]