Det är nästan så man kan tro att familjen bor i själva slottet, för stort ser huset ut att vara. Många bilder är interiörer hemma hos Per men mest är det förstås bilder på julmaten som Per lagar, ibland tillsammans med Inese.
Bokens omslag får mig att tänka på ett julvykort av Jenny Nyström och andra bilden bli bara lite för mycket Morberg. Med en gloria av solen och lång grå filtkappa ser han ut som en blandning av Jesus och en stor tomte. Men det är väl för att behålla sitt rykte som Sveriges främsta machokock?
Trots det är boken riktigt trevlig att läsa. Vi får följa med i Per och hans familjs julförberedelser som innehåller alltifrån korvtillverkning och lucia till hur man gör Pers farfars glögg. Det Morbergska julbordet är traditionellt och recepten kompletteras med personliga kommentarer som gör att det känns som om man varit där när boken är slut.
Jag fastnar på receptet med revbensspjäll eftersom det brukar bli ett av mina bidrag till julbordet. Hittills har jag inte hittat något som jag har blivit nöjd med så Pers blir det som jag ska testa det här året. Han skriver "Det går inte att bara slänga in revbensspjällen i ugnen, stänga luckan och tro att det är klart. Revbensspjäll måste pysslas om som spädbarn..." Ja, jag får väl testa det.
Även nyårsaftonen med tillhörande jakt får man vara med om och hur den godaste nyårsdrinken ska blandas. Sista receptet är det som svenskarna äter mest av på nyårsdagen, nämligen pizza. Men det är inte alla som kan göra som Per – grädda den i en vedeldad ugn från 1700-talet.
Vinn boken "Morberg firar jul" genom att svara på dessa frågor:
1) Vilken fisk ska användas som huvudråvara i Årets kock 2014?
2) Vilken är Ulf Sandins hobby?
3) Var bor Per Morberg?
Svaren hittar du i veckans Evelina. Mejla dina svar till: vinna@ekuriren.se, senast på onsdag den 18 december.