Mumsig Jansson
8 portioner till julbordet
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
2 msk, välj mellan kapris, kalamataoliver eller soltorkade tomater
5 dl grädde, t ex havregrädde
2 dl grönsaksbuljong
2 msk hackad dill
1-2 kryddnejlikor stötta i mortel
0,5 dl ströbröd
25 g bordsmargarin, t ex mjölkfritt
salt, vitpeppar och svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i fina strimlor. Skiva lökarna tunt och stek mjuka i lite rapsolja. Löken ska bli lätt genomskinlig. Rör ner den hackade kaprisen, oliver eller tomater, krydda med nejlika och dill. Lägg lager av potatis och lök och kaprishack i en smord gratängform. Salta och peppra generöst mellan varven. Blanda ihop grädde och buljong och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på mjölkfritt margarin. Gratinera i ugnen i 40-50 minuter.
Sallad med karamelliserad apelsin, pekannötter och fikon
8 fikon, 4 apelsiner, 1 dl strösocker, 1 citron (saften), 2 msk olivolja, salt, svartpeppar, 3 dl rucolasallad, 1 granatäpple
Halvera fikonen. Strö ut 1/2 dl strösocker i en stekpanna på medelhög värme. När sockret har smält och börjar bli brunt lägger du ner fikonen med snittytan neråt, samt pekannötterna. Stek 1 minut på var sida. Om pannan blir torr kan du tillsätta 1 msk vatten.
Lägg över på en tallrik. Strö ut resten av sockret och låt även det karamelliseras. Skala apelsinerna och dela dem i tjocka skivor. Stek i sockret, 1 minut på varje sida. Lägg över på tallriken med fikonen. Ta stekpannan från plattan och pressa ner citronsaften. Häll även på olivoljan, salt och svartpeppar, och rör om.
Sprid ut ruccolasalladen på ett serveringsfat. Toppa med fikon, pekannötter och apelsinskivorna. Ringla över dressingen. Strö granatäpplekärnor över salladen.
Mjuk pepparkaka
150 g mjölkfritt margarin
3 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl strösocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
½ tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl naturell sojayoghurt
Smörj och bröa formen. Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, socker, kanel, ingefära, nejlika, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.
Häll ner sojayoghurt och smält margarin. Blanda smeten snabbt och häll över i formen.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 40-50 min. Testa med en provsticka som ska komma ut ren.
Låt svalna innan kakan vänds upp.
Veganska Julfärsbullar
300 g vegofärs
0,5 dl havregryn
1 dl kall kokt mosad potatis
2-2,5 msk potatismjöl
2 dl havregrädde
1/2 – 1 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
1 msk kinesisk soja
5-7 kryddpepparkorn och 2-3 kryddnejlikor mortlade
1 krm riven muskot
1 msk dijonsenap
mjölkfritt margarin och olivolja att steka i
salt och svartpeppar
Hacka löken fint och stek mjuk i margarin. Ha i färsen och kryddorna, låt steka med i några minuter så att den får lite färg.
Blanda 1 dl havregrädde, soja i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och späd med lite buljong om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut tar du stekpannan åt sidan.
Blanda havregryn, kokt potatismos, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 1-2 min. Ha därefter ner färsen i havregrynen, potatisen tillsammans med dijonsenapen, och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar och om det behövs lite mer buljong.
Bullarna kommer att få nästan samma smak som färsen, så nu kan du ändra om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer havregryn. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den smular. Teststek en färsbulle för att justera mängden potatismjöl om du upplever att de är för mjuka. De ska hålla ihop och inte tappa formen i pannan men utan att bli för sega.
Rulla bullar i ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-8 minuter i mycket margarin och olivolja och låt dem därefter stå 5-10 minuter till på låg värme.
Oumph med julkryddig marinad
500 g okryddad oumph eller andra sojabitar
Marinad: 1/2 dl rapsolja, 1 dl ketchup, 1/2 dl ljus sirap, 1 msk tomatpuré, 1/2 msk sojasås, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk mald ingefära, 1/2 tsk mald kryddnejlika, 1 tsk dijonsenap
Lägg ner oumphen i en plastpåse. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Häll ner hälften av marinaden i plastpåsen och blanda väl. Låt marinera i minst 30 minuter.
Stek nu den marinerade oumphen tills den får fin stekyta och färg. När det är klart vänder du ner resten av marinaden. Mums!
Inlagd aubergine med skärgårdssmak
4 portioner
1 aubergine
2 dl vegansk creme fraiche på havre
1 dl havregrädde
2 msk röd tångkaviar
2 msk svart tångkaviar
1 dl hackad färsk dill
1 msk färskpressad citron
1 tsk örtsalt
Dela auberginen i lagom stora bitar (ca 3x2 cm). Förväll bitarna i saltat vatten i ca 5-10 min. Känn efter så att inte bitarna blir för mjuka.
Blanda alla övriga ingredienser i en skål och tillsätt auberginebitarna när de svalnat.
Inlagd senapsaubergine
1 dl senap
1 dl skånsk senap
1 1/2 dl råsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad färsk dill
1 dl hackad purjolök
2 dl förvälld aubergine
Blanda socker, senap och vinäger i en skål och droppa därefter i oljan och fortsätt under tiden att röra om. Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna.
Smaka av med salt och peppar.