Tillsammans med Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund kommer Sparreholms fiskevårdsförening genomföra ett nytt fiskevårdsprojekt i sjön Båven i början av året. Genom att ta hand om ett gäng julgranar hoppas förening kunna skapa fler gynnsamma lekplatser och levnadsutrymme för framförallt abborre.
– Vi vill ha in traktens julgranar så att vi kan göra risvasar av dem och placera ut dem i lämpliga vikar, säger Thomas Munter och fortsätter:
– Risvasar är klassiska lek- och uppväxtutrymmen som småfisk trivs i och det är sådant som gubbarna höll på med förr i tiden.
Redan i dag bedriver föreningen fiskevård genom att årligen sätta ut 6000 gösyngel i sjön.
– Det gör vi för att kompensera Båvens vattenägare och det kostar så klart en hel del pengar. Det här är ett budgetprojekt som vi tror kan gagna både fisken och oss fiskare, säger han.
Vad är det som gör att småfisken trivs bland barriga trädgrenar?
– Genom att placera ut hopbuntade träd i sjön får småfisken skydd mot större rovfisk. Det har också visat sig att framförallt abborrarna gillar att lägga sin rom på trädens grenar. Risvasarna blir lite som ett korallrev med hålor och skrymslen som de stora fiskarna inte kan ta sig in i.
En risvas kan bestå av mellan fem till femton julgranar som binds ihop med rejäla tampar och sänks ner på botten med tyngder. Ett alternativ är att de pålas på plats.
Idén att samla in julgranarna för att göra risvasar av dem presenterade föreningen i samband med Sparreholms julmarknad.
– Det var många som visade intresse och jag hoppads att vi får in minst 50 granar, helst ännu fler.
Från och med lördag och drygt en vecka fram går det bra att lämna sin utdansade gran på anvisad plats i Sparreholms båthamn. Därefter tar föreningen, med sina 200 medlemmar, över det praktiska.
– De ska ju ändå bara slängas och då är det här en bra chans för granen sprida lite nytta och glädje igen, resonerar.
Nu behövs bara några dagar med minusgrader så att sjön får ett betryggande istäcke innan själva arbetet med att sätta ut risvasarna kan börja.
– Förhoppningsvis kan vi åka ut med skotern i februari eller mars och lägga i dem. Det ska bli spännande och det känns vettigt för det här är ett billigt sätt att bedriva fiskevård på, säger Thomas Munter.