Hur mycket glögg det köps i år får vi se – men faktum är att glöggdrickandet verkar vara på nedgång. Förra året minskade konsumtionen med 200 000 liter från strax över till strax under tre miljoner liter. Det är långt ifrån de över fyra miljoner liter vi drack på 1990-talet. Den värsta hysterin med alla möjliga smaksatta glöggar verkar också ha lagt sig. Vi hittar färre varianter i år med smak av lakrits, godis och chokladbollar – skönt tycker jag.
Nedan listar jag mina favoriter i år – men jag har också ett extra bra tips. Riktigt gott är det att blanda ungefär 50/50 av Grythyttans Skogsglögg med till exempel Blossas starkvinsglögg. Det smakar perfekt och blir en god mix av de söta mustiga russintonerna från Blossan ihop med den friskare lingonsyrligheten från Grythyttan.
En annan riktigt god juldricka är lyxig julmust. Det passar både till pepparkakorna och skinkmackan. Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat 2014 (99543) Sverige, 29,90 bjuder på lite vuxnare julmustsmak med mindre sötma och fatlagringstoner. Det är Spendrups som ligger bakom. Carlsberg har en likande produkt – Apotekarnes Årsmust. Den är också god men jag föredrar den förstnämnda.
Jens Dolk/TT
Det här står betygen för:
1 = underkänt, 2 = okej, 3 = gott, 4 = mycket gott, 5 = toppklass
Minitipset
Mumma viktigare än glögg
Glögg är inte jätteviktigt för mig på julen: ett litet, litet glas på julaftonsförmiddagen räcker långt. Mumma däremot - det är ett måste. Det är gott till den blandade julmaten. Du kan googla recept - eller så gör du som jag och tar lite vad du har till hands. En flaska julöl ihop med en flaska porter. Fyll på med julmust eller sockerdricka eller både och. Krydda med skvättar av portvin och madeira och spetsa med gin eller annan lämplig sprit. Avslutar gör jag med riven muskot och rivet apelsinskal på skumkronan. (TT)