Juristen: "Planen gör deras hem värdelösa"

Fredrik Bergman är chef på Centrum för rättvisa som företräder Folkestaborna som juridiskt ombud. Organisationen har tidigare drivit flera liknande fall och vunnit samtliga. Tillvägagångssättet i Folkesta känns igen – samtidigt sticker fallet ut.

Fredrik Bergman anser att kommunen har kringgått regelverket och indirekt tvingat bort människor. – Att man ger sig på ett helt bostadsområde med hjälp av en översiktsplan har, såvitt vi vet, aldrig hänt förut, säger han.

Fredrik Bergman anser att kommunen har kringgått regelverket och indirekt tvingat bort människor. – Att man ger sig på ett helt bostadsområde med hjälp av en översiktsplan har, såvitt vi vet, aldrig hänt förut, säger han.

Foto: Stefan Tell

Övrigt2018-10-20 06:11

Varför engagerade ni er i Folkesta?

– Hela vår utgångspunkt är att det här har varit ett bostadsområde sedan början av 1900-talet. Folk har bott här i flera generationer. Gemensamt med våra tidigare fall är att kommunen, innan vi klivit in, har försökt skrämma de enskilda genom att utnyttja sitt ekonomiska och kunskapsmässiga överläge. Man överrumplar de boende och säger att nu är det kört. Vanligt folk känner inte till att deras äganderätt skyddas i grundlagen. Man har varken råd eller mod nog att stå upp mot en mäktig motståndare som kommunen. Vi ville helt enkelt hjälpa dem att tillvarata sina rättigheter.

Vad är problemet, som ni ser det, med kommunens agerande?

– Grundlagen säger att kommunen inte får tvinga enskilda att avstå sina hem annat än för angelägna allmänna intressen – skolor, sjukhus, infrastruktur – som inte går att bygga någon annanstans. Här handlar det om en kommersiell kombiterminal som det aldrig funnits någon konkret plan för. Det var ren spekulation från kommunens sida. Det är jättebra att vidta åtgärder för att sporra näringslivet, men man får absolut inte tvinga bort människor från sina hem för den här typen av drömmar. Rättsligt har man inte haft på fötterna. Översiktsplanen blev som en död hand över hela området. Fastigheterna blev värdelösa och kommunen plötsligt den enda köparen. Man har kringgått regelverket genom att på det här indirekta sättet tvinga bort människor. Att man ger sig på ett helt bostadsområde med hjälp av en översiktsplan har, såvitt vi vet, aldrig hänt förut.

Vart står ni i dag?

– Folkestaborna lever i någon slags rättslig limbo. Översiktsplanen gör deras hem värdelösa, samtidigt är de fast beslutna att bo kvar och har fått besked från kommunen att de ska få göra det. De juridiska argumenten får man lägga fram först när detaljplanen ska antas och det är en process som kommunen måste starta. Formellt har de satt i gång den, men ingen jobbar med den så det händer ingenting. Så länge det är så finns det ingenting att överklaga. Det är ett rättsligt vakuum. Vi överväger olika rättsliga alternativ för hur vi kan gå vidare. Äganderätten skyddas i både grundlagen och Europakonventionen.

Varför är det här fallet principiellt viktigt?

– Äganderätten skyddas i grundlagen vilket innebär att man inte ska kunna bli borttvingad av staten annat än om det finns ett tungt vägande allmänintresse. Det har det aldrig funnits i det här fallet. Kommunen försöker rättfärdiga detta med att marken är bra att ha om företag vill köpa den. Accepterar man det så är ingen husägare säker. Därför är det principiellt viktigt att stå upp för sitt hem och sin äganderätt. Kommunen har inte rätt att tvinga de här människorna härifrån.

Hur tror du att det här kommer att sluta?

– Det kommer att bli en rättslig process om det här, så är det. När det blir återstår att se. Kommunen har satt i gång en detaljplan så någon gång blir det ett beslut. Antingen beslutar man att låta Folkesta återgå till att vara ett bostadsområde, och då blir man ju nöjd och glad. Eller så försöker man pressa fram något annat och då kommer vi överklaga.

Översiktsplan

En översiktsplan stakar ut den politiska inriktningen för framtida bebyggelse och läggs fram av alla kommuner med jämna mellanrum. Översiktsplanen är inte bindande utan vägledande, en avsiktsförklaring. En antagen översiktsplan kan därför inte överklagas. Överklagan kan ske först i nästa skede – när en detaljplan läggs fram.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om