Kakhusbyggen kräver pyssel kreativitet och lite matematik

Ett av de utmärkande dragen för pyssliga människor är att de har en hobby som ofta handlar om att bygga saker. Och blir det inte i skala ett till ett, så kan det mycket väl mynna ut i en förtjusning att skapa ett pepparkakshus.

Ett eget litet hus till var och en av middagsgästerna, så de förstår värdet av att de finns där och svarar ja på inbjudan.

Ett eget litet hus till var och en av middagsgästerna, så de förstår värdet av att de finns där och svarar ja på inbjudan.

Foto:

Övrigt2018-11-10 13:22

En av de som gärna bakar ett pepparkakshus av något slag när det lackar mot jul är Hanna Hellström från Skogstorp.

– Det blir kanske inte varje år riktigt, men oftast går jag som nu och funderar på vad vi ska hitta på i år.

Tidigare har hon skapat pepparkakshus som sett ut som Eiffeltornet, som en väderkvarn eller som en katedral.

Det har väl förekommit en del lite mindre byggnader också, men inte så ofta.

– Det får gärna vara lite utmaningar så man får klura till lite grand, säger Hanna Hellström.

Om hon tänker bidra till årets tävling är inte helt säkert.

Många har taggat henne i facebook-tråden om tävlingen, men det är inte säkert att det hjälper.

– Det beror på om jag kommer på något spännande att göra.

Lite inspiration bärgades hem vid en resa till Polen med familjen i somras.

– Fantastiska torg i Gdansk med de där smala, höga husen, det kanske kan bli något, jag vet inte.

Delarna ritar Hanna själv. Hon uppskattar de matematiska utmaningarna som ingår. Och detta att man får gå och lura lite grand, pröva en idé, förkasta en annan, muttra lite eller med ett hjärtligt "heureka" meddela de närmaste att en lösning kan vara på gång.

Men har du verkligen mage att ha sönder konstverken sedan?

– Nej, det gör inte jag. Det får barnen göra.

– Jag är inte så förtjust i pepparkakor på det sättet.

Nedmonteringen sköter de som mumsar i sig delarna.

Seg deg

Det låter som en låttitel av Dag Vag men det är ett tips för dig som själv ska skapa ett pepparkakshus. Baka bitarna tunna, tänk på att de sväller vid gräddningen. Och tänk på att kristyren hellre är fast och hård i stället för rinnig, pressa gärna ned lite citronsyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om