Tennisbanorna låg bruna och nätlösa, ingen sparkade boll mot de omkullvälta fotbollsmålen. Några sjöfåglar vankade av och an och en hund lät sig rastas, i övrigt ganska öde. Men så har det inte alltid varit.
I kulturhuset Multeum något stenkast därifrån visas för tillfället en behändig liten utställning som berättar om ett annat Visholmen. På 1870-talet arbetade nästan hundra personer på en tändsticksfabrik. Produktionen lades ner, fabriken byggdes om och en familj flyttade in för några år. 1893 fylldes sundet mellan holmen och fastlandet igen. Strax därefter drogs järnvägsspår hela vägen ut till kajen där stora båtar kunde lägga till.
Den lilla fotokavalkaden på Multeum visar liv och aktivitet, rekreation såväl som febrilt näringsliv. 1899 anlades ett vattenverk som länge försåg Strängnäsborna med dricksvatten. Sex år senare byggdes ett elektricitetsverk som kröntes av en magnifik och iögonfallande hög skorsten. På Visholmen fanns snickeri och senare en tegel- och trävaruaffär med tillhörande brädgård.
Företaget Baxter sydde kostymer i fabriksbyggnaden där även Linds tekniska fabrik huserade och tillverkade bläck och kontorsmaterial. Under andra världskriget tjänade den gamla fabriken som förråd för militär utrustning. Segelklubben hade en slipplats som också användes som festplats från 1940 och många år framåt. I början av 40-talet försågs Visholmen med en minigolfbana och strax därefter en uteservering. 1925 var strandbadet klart men under några år på 30-talet kunde ett bad innebära ganska otrevliga överraskningar eftersom ofiltrerat avloppsvatten släpptes ut i sjön.
1966 tog så kommunen över marken. 1980 revs brädgården och fabriksbyggnaden. I år avvecklas vattenverket. 1973, 1993 och 2002 upprättades kommunala detaljplaner över området. Av planerna finns i dag en grusig fotbollsplan, några tennisbanor, en minigolfbana och ett litet stycke strand. Trevligt, men när höstvindarna börjar vina finns det ingen större anledning att bege sig dit.
Brädgården och fabriksverksamheten kommer inte tillbaka. Däremot finns det andra sätt att återigen göra Visholmen levande och befolkad året runt: En modest konferensanläggning vore en modern matchning av gångna tiders näringsverksamhet. Några bostadshus på ena sidan och kanske ett café eller en restaurang med sjöutsikt skulle ge liv och rörelse åt hela området.
En kopp varm choklad efter den lite kylslagna rundvandringen hade suttit fint.