Ansökan om kameraövervakning som nu godkänts av länsstyrelsen grundar sig delvis i de medborgarlöften som framtagits i samband med polisen. I undersökningarna visade det sig att många Flensbor känner otrygghet övar att vistas i och kring tunneln.
‒Vår förhoppning är att effekten av det här blir att folk vågar gå där, något man idag säger att man inte vill, säger Roger Andersson, chef på Flens gata och parkenhet som även har fler åtgärder för ökad trygghet på gång.
‒Mycket av belysningen som har varit sönderslagen har vi nu lagat och vi ska också göra om ljussättningen och lysa upp mer, säger han.
I ansökan har Flens kommun angett att tunneln ska bevakas med syftet att förebygga brott, främst skadegörelse, ofredande, misshandel och narkotikahandel. Vidare skriver kommunen att den ökade ronderingen i området inte lett till ökad trygghet såsom tanken var.
Till detta har kommunen adderat underlag som påvisar att det skett relativt många brott ur dessa kategorier.
Länsstyrelsen bedömer att samhällsintresset av en ökad bevakning i tunneln väger tyngre än integritetsintresset även om det är en central plats där många människor passerar varje dag.
Totalt är det tre kameror som ska komma på plats och vara i bruk mellan klockan sex på kvällen och sex på morgonen. Inget ljud får lagras medan bildmaterialet får sparas i högst 30 dagar.
‒Flens Kommunfastigheter har redan kameror i järnvägsstationen så vi ska ta hjälp av dem och koppla in dessa på samma lina. De ska upp så fort som möjligt, kamerorna är beställda men något exakt datum har jag inte just nu, säger Roger Andersson.