"Känner mig väldigt stolt som företagare i Flen"

Kvalité häst och hund, som 1997 öppnade i en liten vrå på Katrineholmsvägen, är i dag ett av Flens stora utflyktsmål som lockar människor från långt utanför länsgränsen.

Kerstin Olsson, Hanna Carlsson och Hannah Larsson är drivkrafterna på Lida Gård.

Kerstin Olsson, Hanna Carlsson och Hannah Larsson är drivkrafterna på Lida Gård.

Foto:

Övrigt2017-11-01 13:30

27 november är det exakt 20 år sedan butiken invigdes.

‒Vi hade öppet 16 till 18 tre dagar i veckan i gamla BP, där hyrde vi ett litet rum på 30 kvadrat men det funkade ju då, handskrivna kvitton och magväska, säger Kerstin Olsson som drev butiken samtidigt som hon jobbade heltid.

Snart lämnar hon yrkeslivet men det innebär inte lata dagar.

‒Eftersom vi haft företaget i 20 år känns det faktiskt roligt att kunna jobba med det den tiden man vill, kanske 100 procent. Det krävs administration och jag är mycket för ordning och reda, säger hon.

I april 1998 kom dottern Hannah Larsson in i bilden, öppettiderna utökades, och snart var expanderingens tid kommen.

‒Hon (Hannah) sa antingen lägger vi ner eller så kliver vi ur den här sillburken. Då fanns lokalen på Kyrkvägen ledig och på den vägen blev det.

1 juli 2000 öppnade butiken på Kyrkvägen, i en lokal som tidigare använts för tillverkning av likkistor.

‒Först hade vi bara bottenvåningen, när vi öppnade upp till övervåningen blev butiken plötsligt 500 kvadrat. Det var väldigt roligt att kunna satsa ännu mer på kvalité och ta in fler märken, säger Hannah.

Åren gick och hästbranschen erbjöd sina utmaningar.

‒Den har gått ner och upp för att plana ut lite, men den är tuff just nu och konkurrensen från sociala medier har utvecklats starkt. När jag kom tillbaka från andra mammaledigheten 2011 sa jag att nu måste vi göra något mer och då var det vanliga kläder vi tänkte på. Vi tog in märken som Marlboro Classic, Boomerang och Cream och det fungerade bra, i dag är vi störst i Sverige på Cream och Barbuor.

Nästa vägskäl kom hösten 2012, de brottades med planer på att lämna det slitsamma egenföretagarlivet när Stenhammars gods erbjöd dem att hyra de nuvarande lokalerna. Hannah nappade direkt.

‒Vi är uppväxta här i närheten och jag har alltid velat bo på den här gården.

Kerstin var mer tveksam.

‒Det kommer aldrig att gå, folk kommer aldrig att hitta hit, säger Hannah om mammans reaktion, som förutom läget bottnade i att lokalerna, där det tidigare varit både boskap och livdjursaktioner, var nedgångna.

Men efter en restaurering, som ägaren stod för och där de behöll de rustika detaljerna från lagården, var de redo för nyinvigning i mars 2015.

‒Det var många som tyckte vi var galna som satsade här. Men jag byggde upp ett koncept och kände att vi kommer greja det här. Det här var något jag ville göra, mitt hjärta brinner för Flen som verkligen är Sörmlands hjärta och här kan jag göra en dröm, säger Hannah.

För att bli ett komplett utflyktsmål satsade man tidigt på förfriskningar.

‒Hanna (Carlsson) kom in och det är hon som byggt upp restaurangdelen, i dag har den fullständiga rättigheter. Vi har sommargäster utan dess like och med tanke på att Sörmland är så turisttätt och Flen en bra turistort ligger vi bra till här. Det är en sådan fantastisk miljö här ute, säger Hannah.

De är själva definitionen av arbetsmyror, nya projekt påbörjas innan det förra avslutas. Ett driv Hannah tror är absolut nödvändigt om man ska överleva på en mindre ort som Flen.

‒Detta är vår livsstil, vi brinner för det vi gör och vi är engagerade. När det har varit djupa dalar har jag hela tiden försökt skapa något evenemang. Det krävs att man skapar något för att få rörelsen att snurra, det tycker ju kunderna om också, säger Hannah som har många tankar om framtiden.

‒Det är fortfarande lite hemligt men jag vill kunna göra mer för barnen här ute. Generation Pep som vi gjorde kommer vi försöka köra varje år.

Firandet sker nästa helg då alla gäster bjuds på kaffe och tårta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!