När Katarina och hennes son såg en reklam för ett tre månaders erbjudande på ett gym i Eskilstuna bestämde de sig; de skulle testa att träna tillsammans för att gå ner i vikt.
– Under mötet var jag tydlig med att jag inte ville ha mer än tre månaders bindningstid, då jag ville testa. Personalen berättade att det gick bra, men att jag skulle behöva sex månader för att gå ner i vikt. Så jag sa att jag ville teckna avtal i ett år med en månads uppsägningstid, säger Katarina nio månader senare.
Hon fortsätter:
– Personalen bekräftade att det skulle bli så. Men när en kompis till mig tecknade samma avtal, såg vi att vi hade skrivit under ett treårigt avtal.
Då Katarina inte hade bevis på att personalen hade sagt något annat än vad det stod i kontraktet, var det svårt att bevisa. Men hon gick tillbaka till gymmet.
– De kunde inte hitta det skriftliga avtalet men på datorn hade jag ett treårigt avtal. Jag sa att jag skulle gå till domstol om de inte avslutade det. Direkt efter gick personalen till sin chef och avbröt kontraktet. Jag behövde inte betala någonting.
Några veckor efter att Katarina hade lyckats avbryta sitt avtal, kom domen från Patent- och marknadsdomstolen som slog fast att det är förbjudet för ett gym att ha längre bindningstid än 12 månader. Det var Konsumentverket som hade drivit ärendet mot en gymkedja där kunder hade upp till tre års bindningstid på sina gymkort. Ett beslut som Eskilstuna kommuns konsumentvägledare Christine Fransholm välkomnar:
– Förra året hade vi många frågor kring avtal på två och tre år, men nu har det blivit bättre efter domen, säger hon.
Viktigast för att inte falla i fallgroparna är att läsa på avtalets villkor ordentligt, menar Christine Fransholm.
– Även om säljaren har sagt att det är 12 månader som gäller ska man ändå läsa sitt avtal. Man kan bli stressad på plats så det är bäst att ta kontraktet hem.
Bra att kolla på är hur man kan frysa sitt avtal och under vilka förutsättningar; om man exempelvis blir gravid, skadad eller sjuk. Studenter måste vara extra försiktiga då de kanske vill avbryta sina studier eller flytta.
– Ofta kan man inte flytta med sitt gymkort. Det är alltså bättre att köpa ett kort med mindre bindningstid i fall man är osäker.
Ett annat tips är att se till att säga upp sitt avtal innan det blir löpande. Christine Fransholm får även frågor om utbudet och kundernas rättigheter.
– Det kan bli svårt att komma med på vissa pass, och man ska veta att företag inte måste ha just de här passen. Det kan ske förändringar, säger hon.
Allt som allt vill Christine Fransholm understryka att det kan vara värt att inte binda sig för länge, i alla fall till en början. För att testa, menar hon att ett klippkort kan vara en bra idé. Kvalitén på personlig träning kan dessutom variera.
– Vi upplever ofta att korten blir liggande ett par månader, vilket gör varje tillfälle väldigt dyrt. Man kan också se om man kan träna under dagen då det ofta är billigare, säger hon och fortsätter:
– En personlig tränare kostar en del så man ska fråga vad personen har för utbildning och kunskap. Vissa är bättre på välbefinnande, andra på träning efter att ha skadat sig.
Provträning är ett sätt för gymföretag att marknadsföra sig och få nya medlemmar. Men Christine Fransholm betonar att man inte ska känna sig skyldig till att skriva under avtal senare.
– Många konsumenter kan uppleva att de hamnar i beroendeställning. Men man är aldrig tvingad att skriva på kontraktet efter provträningen.
Notering: Katarina heter egentligen något annat.