Kineserna lyckades inte knäcka professor Chen

Drygt 14 år i kinesiskt fängelse knäckte inte Chen Shizhong, 75 år i dag. Han tog sig genom mardrömmen, kom ut och arbetade som professor innan han år 2000 kunde lämna Kina och med flyktingstatus från FN bosätta sig i Eskilstuna.

Övrigt2012-02-01 06:07

– Jag kan aldrig återvända. Det finns alltför många som fortfarande vill mig illa, säger han när vi ses i lägenheten på Björkhultsvägen i Fröslunda.

Chens ”brott” bestod i att han kritiserade regimen i Kina. Samma dag som hans dotter föddes i juli 1963 blev han fängslad.

– Dessutom tog dom min dotters mor och min fru ifrån mig. Hon förbjöds helt enkelt att vara gift med mig. En stor sorg förstås.

Åren i fängelse kallade de kinesiska myndigheterna för ”politisk rehabilitering”. Efter drygt 14 år bakom galler och med hårt dagligt slavarbete ansågs Chen vara botad och han fick återgå till läraryrket.

– Jag hade utbildat mig till civilingenjör vid Moskvas universitet (1955-60) och arbetade som professor vid Kinas högskola. Men efter tre år ansågs jag antagligen obekväm och hamnade i fängelse.

De 14 åren där knäckte dock inte Chen, men ute ur fängelset skrev han och berättade om hur han och 100-tals andra intagna sett hur två soldatvakter misshandlat en fånge till döds.

– Soldaterna dömdes på mitt vittnesmål men fick troligen inget straff. För min egen del blev situationen osäker när jag pekades ut i en tidningsartikel varför jag i samband med en föreläsning i Moskva valde att kontakta FN-personal i staden. Jag erhöll flyktingstatus och först skickade de oss (Chen hade gift om sig 1999) till Australien och vidare till Kanada innan vi hamnade i Sverige och Eskilstuna.

Att någon gång återvända till Kina anser Chen var omöjligt för hans del:

– Att man besitter ett utländskt pass är ingen garanti för att man får vara i fred.

2006 blev han svensk medborgare och han betraktar sig som en av mest aktiva invånarna i staden:

– Jag är engagerad i socialdemokraterna och har två gånger kandiderat till kommunfullmäktige, där jag blev ersättare, och jag satt i valnämnden 2007-2010.-Jag har deltagit i insamlingsarbetet för Röda Korset och Rädda Barnen, är landslagsdomare i Poppi och sjunger så fort någon ber mig. Jag har också skrivit många insändare i Eskilstuna-Kuriren och andra tidningar och är religiöst engagerad i kyrkans arbete.

Flera gånger har Chen träffat Göran Persson, Maud Olofsson, Mona Sahlin, Lars Ohly, Håkan Juholt och Maria Wetterstrand. Och han ser det också som en stor ära när han fick äta lunch tillsammans med kronprinssessan Victoria.

– Jag har också hållit ett 50-tal föreläsningar på olika platser runt om i Sverige på temat ”Ett annat Kina”.

Chen Shizhong pratar fort och gärna. Han ser sig själv som väldigt lyckligt lottad som inte behöver oroa sig för framtiden:

– Jag får pension den 18:e varje månad och klarar mig.

Tidigare delade han ut reklam men tycker att betalningen var minst sagt usel.

– Det gick efter vikt. En gång besökte jag 300 hushåll och fick 37 kronor – före skatt. Det är att utnyttja de svaga i samhället anser jag.

Chen tycker Sverige är bra och det är var mans plikt att engagera sig. Själv har han en lång lista på hur samhället kan göras bättre och bli humanare och ger några exempel:

– Politikerna borde ställa upp och svara på allmänhetens frågor. Förslagsvis i Värjan någon kväll i veckan.

– Kungahuset ska ifrågasättas men också respekteras. När Folket hade en bild på kungaparet med ett stort kryss över hade gränsen passerats.

– Linyi är kinesisk vänort till Eskilstuna, men också en stad i Kina där de värsta brotten sker mot de mänskliga rättigheterna. Jag har skrivit till 50 kommunfullmäktigeledamöter och begärt att de påpekar och inte tolererar förhållandena där borta, men inget har hänt.

– Det borde ges möjligheter för utlandskommande att göra sin röst hörd. Någon som hjälper till att skriva exempelvis insändare.

Födelsedagen 1 februari tillbringar Chen antagligen på Mälarsjukhuset. Tidigare i vintras halkade han omkull och slog sönder axeln.

– Firandet får anstå ett par månader. Då ska jag också passa på att förlova mig med min ”hemliga” kärlek. Jag har levt ensam i fem år sedan skilsmässan och det är inget jag stortrivs med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om