Tillsammans med konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören har eleverna i Kjula skola arbetat fram det färgglada landmärke som nu balanserar på kanten till bergtäkten i Kjula.
‒Vi har seglat på en våg av goda idéer, berömde Signe Johannessen Kjulabarnens engagemang för ortens allra första offentliga konstverk.
Projektet startade 2015 och ganska omedelbart stod det klart att den gamla flyghangaren intill Kjula flygfält var nära förknippad med Kjulabornas berättelse om sin trakt. Formen associerade till andra Kjulafenomen: kullarna, groparna, sandtagen och kalkbrotten. Och dessutom till själva ortsnamnet eftersom Kjula står för köl som i en rundad båtköl.
Första tanken var att bältdjuret skulle lägga sig till rätta intill Kjula skola, men en mer praktisk lösning blev så småningom en plätt på Kjulaåsen i anslutning till E 20:s avfart. Här ruvar nu den färgglada bältan och signalerar "Välkommen till Kjula" på långt håll.
Skolan får dock ett eget bältdjur, för på invigningsdagen överraskade Signe Johannessen och Erik Rören med en present, en bäbisbälta i gips. Den lilla kopian av stordjuret överlämnades till eleverna som nu ska fundera över var den bäst placeras.
Men än är projektet inte helt i hamn. Just nu jobbar konstnärerna med att färdigställa en film, "Historien om Bältdjuret i Kjula", som ska presenteras i december.
‒Den kommer både att berätta om hur flyghangaren kom till och om processen bakom det offentliga konstverket, berättar Signe Johannessen.
Nu tar Eskilstuna kultur- och fritidsförvaltning över skötseln av bältan. Någon regelrätt matning lär inte behövas, däremot finns en skötselplan som innefattar röjning av den växtlighet som tar sig upp runt djuret.
‒I sinom tid kanske färgen behöver bättras på, men vi räknar med att det tar åtskilliga år innan det är dags eftersom den är målad med båtfärg, säger Josefin Bolander, intendent för offentlig konst på Eskilstuna museum.
Invigningstalet hölls av Marielle Lahti, ledamot i Eskilstunas kultur- och fritidsnämnd och därefter välkomnade barnen bältan genom att ta i hand och omringa den i hela dess omfång.