Kladdigt experiment lockade till sig elever: "Hoppas kunna jobba med kemi"

Under onsdagen samlades Stenhammarskolans elever längs två uppställda bord i en av skolans korridorer. Det var Kemins dag och elever från profilinriktningen Forskning och framgång stod redo att berätta om årets laboration.

Joudi Ghazal och Siham Haile var två av eleverna som höll i laborationen på onsdagen.

Joudi Ghazal och Siham Haile var två av eleverna som höll i laborationen på onsdagen.

Foto:

Övrigt2018-03-08 12:51

Temat för i år var medicin och laborationen gick ut på att demonstrera hur mediciner klarar sig oskadda genom magsäckens sura miljö och vidare ner till tarmen där den aktiva substansen sedan kan tas upp. Under lunchrasten fanns elever i alla årskurser på plats för att lära medan de blev assisterade av labbklädda niondeklassare.

Experimentet gick ut på att spruta ut en gelé med en pipett i kalciumkloridlösning, då bildades en lång mask som ska föreställa själva medicinhöljet. Denna mask fick de sedan ta med sig till nästa bord, där citronsyra fick föreställa den sura magsäcken och natriumbikarbonat den basiska tarmen. I de olika vätskorna fick masken sen olika färger, från blå till lila eller rosa, beroende på pH-värdet.

En av eleverna som läser profilinriktningen Forskning och framtid är Siham Haile som går i nionde klass. Hon har ett stort intresse för kemi.

– Det är jättekul. I framtiden hoppas jag kunna jobba med kemi. Men jag vill ha ett aktivt jobb, så ett yrke där jag får röra på mig och samtidigt hålla på med kemi är det som jag skulle vilja ha, säger Siham.

Lärare för laborationen är Arne Råberg och Adelina Tabaku.

– Det är fjärde eller femte året som vi gör Kemins dag på skolan. Men i år är det lite annorlunda då vi dels bara har åttor och nior med profilinriktningen, dels för att vi valt att ha laborationen här på högstadiet, tidigare har eleverna fått gå upp till gymnasiet och göra laborationen där, säger Arne Råberg.

Hur är intresset för kemi bland eleverna?

– Kemi är rätt populärt, men kanske inte själva teorin, då är det snarare laborationerna som eleverna gillar. Sen går det upp och ner med åren, i år är det fler som läser programmering än kemi i just den här inriktningen, säger Arne.

Kemins dag är ett rikstäckande evenemang som skolor får anmäla sig till för att delta i. Bakom dagen står IKEM, Svenska Kemisamfundet, Nationalkommittén för kemi och Kemilärarnas resurscentrum.

– Syftet med dagen är att öka intresset för kemi bland eleverna och samtidigt lära sig något nytt, säger Arne Råberg.

Årets tema, Livsviktig kemi, berättar om hur medicinen höjt levnadsstandarden och i dag är en stor anledning till att vi lever allt längre. I årets arrangemang deltar ungefär 1000 skolor runt om landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!