Ärendemeningen om en revidering av de lokala ordningsföreskrifterna hade normalt inte väckt ledamöternas debattlusta. Inte heller det stora intresse som riksmedia visat denna punkt på fullmäktiges dagordning. Men som tidningen skrivit tidigare ryms en kontroversiell del i förslaget; att det ska krävas tillstånd för att tigga i delar av Eskilstuna. Förslaget, som inte är ett uttryckligt förbud, går under namnet Eskilstunamodellen och följs med stort intresse av rikspolitikerna.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson inledde debatten genom att konstatera att man tyvärr inte kan förbjuda fattigdom. Med uppskattningsvis 5000 tiggare i Sverige som lever under usla förhållanden ser han stora risker för den svenska välfärdsmodellen.
– Samhällskontraktet fungerar inte för den här gruppen och risken är att om vi tycker att det är okej att de lever som de gör så tycker vi kanske snart att det är okej om våra egna medborgare också gör det om ett tag. Det kan bli ett sluttande plan som gör att den svenska modellen eroderar, sa han och fortsatte:
– De här människorna är i en mycket utsatt position och lösningen på deras situation är inte att tigga på Sveriges gator. Och att införa ett tillstånd är inte så märkligt. Ordningsföreskrifterna ska revideras efter hur verkligheten ser ut och tiggeriet har blivit alltmer utbrett och normaliserat i landet. Det är djupt olyckligt att man inte kan komma överens om detta i riksdagen och det är därför vi tar ansvar i frågan på kommunal nivå.
Liberalernas Niklas Frykman opponerade mot detta och tolkade i likhet med övriga motståndare tillståndskravet som ett tiggeriförbud.
– Som liberal är jag återhållsam vad gäller förbud. Heroin och automatvapen ska det vara förbud mot men att sitta utanför Lidl och säga hej och be om pengar – det ska inte vara förbjudet. Och det är heller ingen ordningsstörning att sitta utanför affären och säga hej till folk. Många kommuner har försökt att införa förbud men fått nej. Det här förslaget handlar om att ta i från en utsatt grupp den lilla frihet de har kvar.
Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson stod bakom majoritetens förslag men gav ändå Socialdemokraterna en känga:
– I januari 2014 lade vi fram en motion om att det skulle krävas tillstånd för att tigga och då pratade S om att det skulle bli en fasciststat. Men vi välkomnar kovändningen från S och C.
Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui menade att ett tillståndskrav är ett sätt att legitimera tiggeri.
– Det är en historisk dag i Eskilstuna där vi har en politisk majoritet som vill förbjuda fattigdom. Det är samma sak som att sparka på fattigt folk. Ni har genom det här förslaget skapat en hätsk stämning i samhället, en polarisering som leder till ökade risker för hatbrott.
Under debatten var det också tydligt att förslaget skär inom partigrupperna. Två moderater och tre socialdemokrater visade sitt missnöje mot den egna majoriteten genom att avstå från att rösta. En av dem var Hans Bergström (S):
– Det är en sorgens dag detta. Det är 50 år sedan jag blev medlem i det Socialdemokratiska arbetarepartiet, ett parti som alltid värnat om de svaga. Nu ska vi införa ett förbud mot att tigga, ett förbud som vi får hyllningar från av SD. Jag vill inte ha deras björnkram, sa han och fick spontana applåder av delar av fullmäktige.
Beslutet att införa tillståndskrav klubbades igenom efter tre och en halv timmes debatt i fullmäktigesalen. Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna röstade nej.
Dock är det långt i från säkert att tillståndskravet kan realiseras. Beslutet ska anmälas till Länsstyrelsen som ska pröva om föreskriften är förenlig med ordningslagen.