I februari 2014 fattade kommunen beslut om att inrätta ett vattenskyddsområde kring vattentäkten vid Hyndevad. Som en konsekvens av detta förbjöds det intilliggande Rossviks säteri att odla potatis med bekämpningsmedel.
[map type="google-maps" lat="59.29835099999999" long="16.427148100000068" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]
Säteriets ägare Carl von Celsing stämde kommunen och krävde 48,5 miljoner kronor i ersättning för uteblivna intäkter. Mark- och miljödomstolen gav honom rätt i en dom som meddelades 2016. På grund av rättegångsfel fick förhandlingen göras om. Utslaget i den andra rättegången blev dock detsamma. Eskilstuna kommun drev då ärendet vidare till Mark- och miljööverdomstolen, som i en dom nu meddelar att man avslår kommunens överklagande.
För den politiska majoritetens sida var domstolens utslag väntat.
– Utifrån de tidigare domarna kommer inte Mark- och miljööverdomstolens beslut som någon överraskning, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jari Puustinen (M).
Kostnaden på 48,5 miljoner kronor som kommunen nu måste betala har man tagit höjd för, hävdar han.
– Det är en stor summa men den ska slås ut över lång tid. Vi har haft den med i beräkningarna och det är inte så att det kommer att påverka några verksamheter.
Mark- och miljööverdomstolen stöder sin dom på regeringsformen och Miljöbalkens skrivningar om egendomsägares rätt till ersättning om det allmänna inskränker den enskildes möjligheter att använda sin mark.
Att domstolens utslag är ett skydd för den privata äganderätten tycker Jari Puustinen är bra. Felet kommunen gjorde var att de ekonomiska konsekvenserna av odlingsförbudet inte analyserades tillräckligt när beslutet om vattenskydd togs, menar han.
– Vi har riktat kritik mot den egna organisationen för bristerna i handläggningen. Att vi sedan ändå valde att överklaga den tidigare domen berodde mycket på att Sveriges kommuner och landsting drev på för att få en prejudicerande dom. Frågan är principiellt intressant för många andra kommuner.
Kommunen har möjlighet att överklaga domen till Högsta domstolen, men då krävs prövningstillstånd.
– Det är en fråga som vi får ta ställning till senare. Vi måste först diskutera domen med våra jurister, säger Jari Puustinen.
Tidningen har sökt Carl von Celsing och hans ombud för en kommentar.