Planerna på att höja Vilstabacken har ventilerats länge. Under tisdagens sammanträde i kultur- och fritidsnämnden godkände politikerna byggsatsningen som inkluderar en ny skidlift för fyra miljoner kronor. Höjningen med tio meter gör att Vilstabacken blir 30 meter längre och får en rad nya nedfarter.
‒Det är jättekul att vi kan skapa detta i Vilsta, ett viktigt område med många aktörer och mycket engagemang och kraft. Man kommer att kunna anordna fler tävlingar och event. Det blir ett lyft som även får positiva effekter på besöksnäringen, säger Mona Kanaan.
Arbetet med att bygga den upphöjda platån längst upp på backen kan i och med nämndens beslut påbörjas omgående.
En geoteknisk undersökning har genomförts som visar att en höjning av backen inte innebär någon negativ markpåverkan. Kommunekologen och kommunbiologen har hörts och inte haft något att invända vad gäller effekterna på naturreservatet. Något marklov från stadsbyggnadsförvaltningen krävs inte då backen ligger utanför detaljplanelagt område.
‒Några stora kostnader medför det inte heller. Eskilstuna Energi och miljö kommer att samordna tippningen av de massor som behövs och för dem innebär hanteringen att de får en lägre kostnad. Sannolikt kommer en del av det material som används bestå av rivningsmassor från Sporthallen, säger Mona Kanaan.
Höjningen av backen beräknas vara klar under 2018. Därefter kan bygget av den nya liften påbörjas. Den kommer att placeras i ett mer centralt läge än den nuvarande vilket gör att fler nedfarter kan skapas.
För slalomsektionen i Tunafors sportklubb är beskedet från politikerna mycket efterlängtat.
‒Det här har vi jobbat för länge. De senaste tre åren har vi fört intensiva samtal med kommunen och det känns verkligen kul att det är klart nu med alla formella tillstånd på plats, säger ordförande Magnus Nilsson.
Utformningen av backen med de nya nedfarterna kommer att skötas av klubben. Tanken är att få till en bra mix som gagnar både allmänheten och klubbens medlemmar. På köpet får man en skidbacke som lämpar sig väl för tävlingar.
‒Tio meters höjning kanske inte låter så mycket men i backmeter ger det cirka 30 meter. Det innebär att vi, till skillnad från i dag, kommer att kunna bygga storslalombanor vilket ingen annan backe i närheten kan. Sammantaget gör det att vi får en helt annan nivå på tävlingarna, säger han.