Klartecken för tingsrättens flytt till Myntverket

Regeringen har gett klartecken för att tingsrätten i Eskilstuna kan flytta in i Myntverkets gamla lokaler. Byggstarten är planerad till 2020. – Vi är väldigt glada. Det här betyder jättemycket för oss, säger Agneta Kornstrand, tillförordnad lagman vid Eskilstuna tingsrätt.

Regeringen har i ett beslut godkänt att Eskilstuna tingsrätt kan flytta in i Myntverkets tidigare lokaler. Ombyggnaden startar år 2020.

Regeringen har i ett beslut godkänt att Eskilstuna tingsrätt kan flytta in i Myntverkets tidigare lokaler. Ombyggnaden startar år 2020.

Foto:

Övrigt2018-11-26 09:38

Flytten har varit på gång en längre tid. Eskilstuna tingsrätts nuvarande lokaler på Rademachergatan är otidsenliga och uppfyller inte de krav som ställs på mer ändamålsenliga lokaler. Med regeringens beslut om godkännande av flytten kan Domstolsverket nu skriva ett hyresavtal med fastighetsägaren Stenvalvet.

– Vi har väntat länge på detta så alla på tingsrätten är väldigt glada. De befintliga lokalerna är gamla och säkerhetsaspekterna är inte optimala, säger Agneta Kornstrand.

[map type="google-maps" lat="59.369199765864224" long="16.509567922229046" zoom="16" view_type="roadmap" marker="true"]

De nya tingsrättslokaler som ska byggas i kvarteret Valören omfattar en yta på 3 300 kvadratmeter där 53 arbetsplatser ska skapas. Vidare ska ombyggnaden också ge plats för fem förhandlingssalar, varav en med förhöjd säkerhet. I entrén kommer det att finnas en fast säkerhetskontroll.

Just säkerheten har varit en viktig del i det omfattande projektarbete som pågått.

– Vi har höga krav på våra lokaler som ska signalera hög grad av transparens, vara öppna och välkomnande samtidigt som en hög säkerhet upprätthålls, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket i ett pressmeddelande.

– Eftersom vi har specialanpassade lokaler så är det särskilt roligt att projektledningen så väl lyckats utveckla myntverkets lokaler efter våra krav – inte minst tillfredsställande att kunna återanvända en gammal fin byggnad ur miljösynpunkt, säger han.

Inflyttning i de nya lokalerna beräknas kunna ske tidigast 2021.

– Nu kommer personalen på tingsrätten här i Eskilstuna att vara fortsatt delaktiga i projekteringen och förhoppningen är att allt löper på så att vi kan flytta in 2021, säger Agneta Kornstrand.

Sedan tillverkningen av mynt upphörde i Eskilstuna köptes Myntverkets fastighet av Eskilstuna kommun. I mars 2017 sålde kommunen till Stenvalvet som enligt de ursprungliga planerna räknade med att tingsrätten skulle kunna flytta in under 2019.

– Det har varit en lång resa och det är skönt att det äntligen är klart. Tingsrättens flytt är en viktig pusselbit i vårt arbete för att stärka rättssystemet i Eskilstuna, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i en kommentar.

Myntverket

Myntverket startade verksamheten i Eskilstuna 1974 då tillverkningen flyttades från Stockholm. 2002 såldes Myntverket till det finska myntverket. Tillverkningen i Eskilstuna upphörde 2011. Fastigheten förvärvades av Eskilstuna kommun som i mars 2017 sålde den till Stenvalvet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!