I slutet av 2016 gjordes en undersökning i Hässleholms kommun, som visade att medborgarna upplevde stadens resecentrum som otryggt. Det berodde dels på att ungdomsgäng hängde på platsen, dels att hemlösa med missbruksproblem sökte sig dit, rapporterade tidningen Norra Skåne. Sedan dess har flera insatser gjorts för att komma till rätta med problemen.
– I samarbete med Skånetrafiken och Trafikverket har vi trygghetsvärdar på resecentrum. Trafikverket är också med och finansierar ordningsvakter, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.
Men otryggheten kvarstår.
– Det har blivit bättre, men det är inte bra än. Vi har dessutom en polisbrist i staden som gör att polisen inte har tid att komma när vakterna ringer efter dem, säger Lars Johnsson.
Han berättar att kommunen nu ska uppvakta polismyndigheten för att få fler poliser till staden. Jernhusen, som äger stationsbyggnaden, ska också ha ett möte med kommunen och presentera idéer för att göra platsen tryggare.
– Det här är nog ett problem som finns i hela landet, eftersom Jernhusen jobbar med det här på nationell nivå, säger Lars Johnsson.
Även i Västerås är det Jernhusen som driver stationsbyggnaden. Där används ett lite annorlunda grepp mot skadegörelse och otrygghet. Ur högtalarna strömmar hela tiden klassisk musik som ska bidra med ett trevligt bakgrundsljud och en lugn stämning.
– Vi har gjort så under lång tid, säkert fyra–fem år. Det har gjort en enorm effekt och har blivit ett uppskattat inslag, säger Kent Mandl som är Jernhusens förvaltare i Västerås.
Han berättar att musiken är en av flera åtgärder. Bra belysning och ordentlig städning är två andra.
– Vi vill att det ska vara rent, snyggt och tryggt. Att vi håller efter med städningen hela tiden motverkar skadegörelse, säger han.
Han tillägger att han varit i Strängnäs nya resecentrum och tycker att det är både snyggt och välupplyst.
– Men det är lite tomt, säger han.
Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, håller med.
‒Vi jobbar intensivt med att fylla lokalen med fler verksamheter, säger han.
Kan klassisk musik vara något för Strängnäs?
– Om det kan verifieras att det får goda resultat ska vi titta på den frågan också. Men jag undrar om en sån högtalare får sitta kvar eller om det blir åverkan på den också? När någon helt tydligt gått över gränsen för vad som är rätt och fel, då är det svårt att skydda sig mot den mentaliteten, säger han.