Klassiska jordgubbar på väg att försvinna

De klassiska svenska jordgubbarna har fått ge vika för hållbara, lättdrivna sorter. Amerikanska Honeoye dominerar nu den svenska marknaden, trots att den ofta beskrivs som syrlig. Men i Sörmland satsar odlarna på mångfald. Dels för att få en lång säsong, dels för att det smakar bättre.

Övrigt2010-07-12 08:30

- De ger inte lika stor skörd och håller inte lika bra i frakt, men kunderna vill ha söta bär som behåller smaken även som frysta, menar Vivinne Flormaelen på Hällby bär, där man just satsar på sorter som storodlarna inte kan ha.

De klassiska svenska jordgubbarna klarar sig dåligt i dagligvaruhandelns logistik. Därför väljer storodlarna i Skåne, Blekinge och Kalmar län andra, mer hållbara sorter. Utav dem är den tidiga sorten Honeoye allra vanligast. Den reagerar bra på drivning, ger rik skörd, är tålig mot sjukdomar och hållbar.

- Det har ett pris – lite mindre smak, berättar Magnus Engstedt, trädgårdsrådgivare på länsstyrelsen i Sörmland.

De sörmländska odlingarna är små i jämförelse med de stora.

- Här är fördelen med närodlat uppenbar. Skånebären plockas en eller två dagar innan de säljs, i ett omoget stadium. Smaken beror på omständigheterna, samma sort kan smaka helt olika. De närodlade jordgubbarna får mogna fram och får mer smak och arom.

Samtidigt har hållbarhet blivit allt viktigare eftersom 75 procent av självplockandet i Sverige försvunnit på tio år. I England säljs jordgubbar i stort sett endast i mataffärerna och där dominerar en sort med extrem hållbarhet.

- Det är dit vi är på väg om vi inte pratar om det här. Bär som är plockade samma dag har bättre smak. Många köper bären kylda, men de ska inte ätas kalla. Man ska förbereda dem som en flaska vin och rumstemperera dem. Det blir en helt annan upplevelse, försäkrar Magnus Engstedt.

Läs mer om sörmländskt jordgubbsodlande i måndagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om