Från min barndom minns jag fläskkotletterna med brunsås, mosad potatis - ja mosad! - och svartvinbärsgelé. Hos farmor fick vi kyckling aladåb. En rätt som jag, trots att jag älskade farmor, är mycket nöjd inte blev en bestående klassiker. Min fru åt som liten råbiff med klassiska tillbehör: lök, rödbetor och kapris på fredagar framför Dallas.
Nya traditionella rätter har naturligtvis tillkommit: för många är nog söndag lika med pizza. Men vissa går inte ur tiden. Än i dag gör jag mammas fläskkotletter med brunsås och svartvinbärsgelé då och då på söndagar. Likadant är det med viner: det finns klassiker att ständigt återkomma till.
Är du för ung för att minnas steken, brysselkålen, farmorsgurkan, tranbärsgelén - googla. Köp sedan några av de klassiska vinerna jag tipsar om nedan och skapa en retromiddag.
Jens Dolk/TT
Det här står betygen för:
1 = underkänt, 2 = okej, 3 = gott, 4 = mycket gott, 5 = toppklass
Minitipset: Dryck till taco
Vad ska man då dricka till vår moderna "söndagsstek" - fredagsmyset med tacos. Öl svarar alla i kör. Inte nödvändigtvis, svarar jag. Jag dricker gärna rosévin till, vare sig det är tacos från mataffären eller tacos gjorda med egenkokad carnita på fläskkarré och Coca-Cola. Rosé är bäst både till det kryddiga, lite heta och till de syrliga smakerna. Testa Mulderbosch Rosé 2014 (6077) Western Cape, Sydafrika, 79 kronor. Det är en smakrikare rosé med örtig ton, röd vinbärsbärighet och lingonfrisk avslutning. (TT)