– Vi vill starta upp omställningsarbetet i Gnesta, för det är obefintligt, säger Isabel Ramirez.
Gruppen Omställning Gnesta startade upp på Facebook och genomförde sin första klimatdemonstration den 30 november. Då som en av alla de aktioner som anordnades över hela landet i klimataktivisten Greta Thunbergs anda. Varje fredag sedan dess har de stått utanför kommunhuset mellan klockan tolv och ett.
– Vi har lagt ett medborgarförslag som vi väntar på att det ska behandlas, berättar Anna Sanchez Lindström som även agerar fysiskt genom att gå in med barnvagnen till Gnesta från Kattnäs.
Hon har varit på plats varje fredag utanför kommunhuset.
– Jag är orolig för klimatet och vill göra något, men vi vill att de som kommer med oss ska drivas av lust, inte av dåligt samvete.
– Vi som är här inspireras av att möta varandra och hoppas att de som ser oss blir inspirerade, säger Karin Lindström Kolterud, som konkret vill protestera mot indragna busslinjer.
– De har dragit in bussen till Norrvrå där vi bor och i bästa fall kommer det en liten taxi för tågpendlarna, berättar hon.
Rosie Peters framhåller att det även är viktigt att agera mot insektsdöden.
– Nu måste vi försöka få tillbaka de vilda blommorna, öka och bevara floran, säger hon.
Den 26 mars bjuder Omställning Gnesta in till ett uppstartsmöte för att diskutera vad Gnesta har att ta itu med.
– Alla som är intresserade av att ställa om till ett hållbart samhälle är välkomna, det är helt gränsöverskridande. Frågor vi ska diskutera är exempelvis att utveckla kollektivtrafiken, fler cykel- och gångbanor och att införa vegetariska dagar inom skolor och kommunal verksamhet, säger Isabel Ramirez.
Deltagarna som kommer till mötet kan själva bidra med tankar om hållbarhet.
– Allt som är bra är bra. Att vi står här kanske får någon att tänka på klimatet och hur man själv kan leva mer hållbart. Det blir ofta ringar på vattnet, säger Isabel Ramirez.