Kockutbildning utökas mot nya mål

Arbetslöse Long Luong tog en chansning. Han ställde sig vid spisen. Nu är han utbildad kock, har fått sitt första storköksjobb och ger varma rekommendationer om utbildningen som gav honom ett nytt mål i livet.

Utbildningen har gett Long Luong ett jobb – och kunskapen att till exempel laga favoriträtten stekt ankbröst med rödvinssås. Här berättar han om utbildningen för en intresserad öppet hus-besökare.

Utbildningen har gett Long Luong ett jobb – och kunskapen att till exempel laga favoriträtten stekt ankbröst med rödvinssås. Här berättar han om utbildningen för en intresserad öppet hus-besökare.

Foto:

Övrigt2017-09-22 18:53

På onsdagen kunde han göra det direkt till ett 15-tal personer som kom till öppet hus för yrkesutbildningen Restaurang och storkök på Lindengymnasiet i Katrineholm.

Flera av dem ansökte på plats till vårens utbildningsstart. Några peppades kanske av Long Luong, som lyftes fram som ett prima exempel på vad utbildningen kan leda till: en utbildning med goda chanser till jobb.

I 30 år hade han arbetat på Ericsson i Katrineholm när koncernledningen slog igen fabriken. Long Luong hade ingen aning om vad han skulle ta sig till. Visst fanns det jobb därute, men inget på hemorten som matchade hans kompetens. Han ville absolut inte pendla.

Så han provade något helt nytt. Han sökte och kom in på Restaurang och storkök, en vuxenutbildning som Viadidakt och Lindengymnasiet anordnar i samverkan med arbetsförmedlingen och kommunens mat- och måltidsverksamhet.

– Jag kunde ingenting om mat. Nu kan jag laga det mesta, säger Luong som precis landat ett vikariat i gymnasiets kök – där han också fungerar som handledare åt elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Allt färre ungdomar utbildar sig för jobb i restaurangnäringen. Samtidigt råder kockbrist. Branschen talar om kris och att det kommer att behövas 5 000 kockar de närmaste åren för att mätta efterfrågan. Bristen är påtaglig också inom de kommunala storköken, som är den lokala arbetsmarknad utbildningen siktar på.

– Är man ambitiös, ligger i och vill – då ser det mycket bra ut. Vi kommer att behöva anställa ett gäng kockar framöver, sa Robert Henriksson, kommunens chef för mat och måltid, under öppet hus.

Till 2017 antogs sju kockelever till den grundläggande gymnasieutbildningen om 40 veckor. Till 2018 utökas antalet platser till tio. Halva utbildningen är teoretisk, den andra halvan arbetsplatsförlagd i kommunala kök. Bland kurserna finns bland annat matlagning, hygien, specialkost och servering.

De sökande kommer från Viadidakt eller som trainees från arbetsförmedlingen. Deras förutsättningar för att klara utbildningen och bli anställningsbara är avgörande för antagningen.

Long Luong har redan tagit sig igenom det nålsögat. Han är mycket nöjd med utbildningen och de kunskaper han fått, säger han – och skojar om att han äntligen blivit till nytta i köket också hemmavid. Han är inte intresserad av att vidareutbilda sig till stjärnkock.

– Jag är nöjd med att ha fått ett jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!