‒Det är verkligen med blandade känslor jag slutar. Alla människor jag lärt känna i Flen, inte bara de anställda utan medborgarna som man träffar på olika ställen. Den närheten man har i Flen kommer jag att sakna, säger Cecilia Vikström.
Det hon inte kommer sakna är av mer praktisk karaktär.
‒Jag har bott i Flen i veckorna men nu behöver jag inte ha min egen lägenhet här, det livet kommer jag inte sakna, säger Vikström som redan har två andra boenden, ett i Stockholm och ett med lantstället på västra Märsön.
Efter lite semester tar hon sig an nästa utmaning, den som kommunchef i Strängnäs.
‒Det är säkert olika kulturer, det gäller att känna in den till att börja med, men frågorna brukar vara desamma. Ha ordning på ekonomin, arbetsgivarvarumärket och digitaliseringsfrågan. Och näringslivsfrågorna är alltid viktiga.
En kommunchefs uppgift är att leda, styra och stödja den kommunala organisationen baserat på politiska beslut.
‒Det är ett väldigt ansvarfullt arbete att leda en hel kommun och försöka skapa delaktighet i frågorna gentemot organisationen. Vara synlig och visa att jag är en medarbetare precis som alla andra även om jag är kommunens högsta chef. Det är inget nio till fem jobb. Mycket handlar om samarbete med politikerna, jag ska vara länken emellan i mångt och mycket.
Vilket råd kan du ge till din efterträdare?
‒Fortsätta utveckla Flen Sörmlands hjärta, hela kommunen och organisationen. Det behövs ta steg framåt hela tiden.
När Vikström tillträdde sa hon att den största utmaningen blir att sätta Flen på kartan.
‒Det har jag försökt jobba med hela tiden. Att berätta om Flen och sticka ut hakan som i diskussionen om Kollektivtrafikmyndighetens nya beställningscentral för färdtjänst. Då la vi in att vi gärna såg en placering i Flen, det är ett sätt att visa vad vi kan.
Centralen hamnade aldrig i Flen, men det finns andra områden där Vikström ser tillbaka på framgång.
‒Vi har fått bättre kontroll på det ekonomiska läget och effektivare kommunala processer, främst inom personalområdet med ett digitalt rekryteringssystem, när jag kom hit hanterades det i papper. E-lönebesked, elektroniska anställningsavtal och sådant är effektivare och säkrare nu. Värdegrundsarbetet som vi jobbade fram gemensamt medarbetare och politiker och policys för personalpolitik var också fantastiska arbeten där alla var med och bidrog.
Men det finns också delar som varit mer tungrodda.
‒Skolstrukturen är frågan som varit svårast att arbeta med, det är så lätt att det blir tegelstenar i stället för vad vi vill med skolan och vad säger skollagen, hur man får det att hänga ihop. Vi höll på med det väldigt länge och la ner väldigt mycket tid och energi. Att bygga en gemensam skola i Flen var politikerna ganska snabbt överens om, men de mindre skolorna i Sparreholm och Mellösa och ett gemensamt högstadium tog längre tid.
Cecilia Vikström lämnar inte Flen av leda, Strängnäsjobbet var för bra för att säga nej till och om det inte funnits tillgängligt hade hon fortsatt i Flen.
‒Rent privat är det smidigare för mig. Jag har varit här i fyra år och kan lämna med gott samvete, säger hon och spår en ljus framtid för Flen.
‒Att jobba vidare med bostadsbyggandet är jätteviktigt för Flen, det finns få lediga lägenheter och det är långa köer. Men när fler börjar förstå hur strategiskt Flen ligger, 58 minuter från Stockholm och närheten till allting, billiga huspriser och en helt annan hyresnivå, då blir det bra. Jag önskar verkligen Flen lycka till, det är en fantastisk kommun och jag har trivts jättebra!