Patrik Andersson bor själv ett stenkast ifrån den tusenåriga fornlämningen och har länge guidat turister till platsen. han och hans grannar hörde till de första som slog larm, när det kommunala bygget växte och växte.
Han fick ett förhandsbesked om rivningsplanerna tidigare i veckan.
‒Jag tror det är ett bra beslut. Alla kan göra fel och då är det stort att kunna rätta till det. För det blev faktiskt helt galet, säger Patrik Andersson.
Det blir Eskilstunas kommundirektör Pär Eriksson och hans stab som nu får ansvaret att göra om bygget vid Sigurdsristningen. Förberedelserna har redan börjat.
Hittills har allt arbete vid fornlämningen utförts av kommunens egen personal.
‒Nu tar vi in rådgivare utifrån som får berätta hur vi ska göra platsen tillgänglig på ett bra sätt. Det ska vara duktiga personer på nationell nivå. Till exempel Riksantikvarieämbetet. Det sker de närmaste veckorna så vi kommer inte att sätta spaden i jorden och riva omedelbart.
Ambitionen att göra besöksmålet tillgängligt för alla kvarstår.
Det misslyckade bygget har engagerat Eskilstunaborna starkt. Många har skrivit insändare och debattartiklar om fornlämningen. Och antalet besökare vid den tusenåriga hällristningen har aldrig varit så stort som nu, berättar Patrik Andersson.
‒På påskdagen kom det fler bilar till parkeringen än vad jag någonsin sett där förut. Folk ville komma hit och se med egna ögon. Det är klart att den här frågan har engagerat, säger Patrik Andersson.
Pär Eriksson säger sig vara tryggt förvissad om att den historiska platsen ska gå att bevara på ett bra sätt, samtidigt som den görs tillgänglig för fler.
‒Sigurdsristningen har funnits i tusen år och den kommer att överleva det här också. Alla som varit inblandade i detta ville väl men resultatet blev inte bra. Att man inte följde upp byggplanerna mer noggrant får jag ta på mig som kommundirektör. Kritiken som framförts från Eskilstunaborna har varit rimlig, säger Pär Eriksson.