Sedan ett år möter Lennart Sannemo personer som utövar våld, som en del av Katrineholms kommuns relationsvåldsteam. De han möter deltar helt frivilligt.
– De personer jag möter vet att de gör något fel och vill göra en förändring. Det kan vara jobbigt att titta på våldet och se vad man har utsatt en annan människa för.
Lennart Sannemo uppmuntrar den som utsätter en annan människa för sitt våld att söka hjälp. Han påpekar att våld inte behöver vara fysiskt, utan kan också vara psykiskt, sexuellt, materiellt eller ekonomiskt.
– Men det fysiska våldet känner de flesta till.
Han möter män som utövar våld i individuella samtal. I andra kommuner, som till exempel Eskilstuna, har man även jobbat med gruppsamtal och till hösten 2019 hoppas även Katrineholms kommun få igång en sådan verksamhet. Mötena handlar till en början om att få stopp på våldet, sedan att ge deltagaren nya verktyg att hantera ilska, frustration och maktlöshet på i sin nära relation.
– Jag, tillsammans med våldsutövaren, går igenom vad våldet står för och att hen själv äger sitt våld. Deltagaren måste själv uppleva och förstå vad våldet gör för att kunna göra en förändring. Om jag blir medveten om mitt våldsbeteende så har jag en möjlighet att kunna få stopp på våldet. Det räcker inte med att säga förlåt, det handlar om att ändra sitt beteendemönster. Det är aldrig okej med våld.
Tillströmningen på deltagare är hittills låg i Katrineholm. Just nu sprider kommunen information om relationsvåldsteamets arbete på till exempel vårdcentraler, tandläkarmottagningar, akuten och hos polisen.
– Våldet är förknippat med mycket skam. Man håller det inom hemmets väggar och vissa våldsutövare kanske inte heller förstår att de gjort något fel. Det är viktigt att vi lyfter frågan om våldet, säger han och tror att vägen till förändring är kunskap, som måste ges redan i tidig ålder. Kunskap om vad våld är och vad det gör med människor, att det inte bara är blåmärken som gör ont.
Han ser också att det behövs mer kunskap om var och hur man kan få behandling.
– Mörkertalet är stort. Det är många som lever i relationer där det förekommer olika typer av våld och det finns hjälp att få, säger Lennart Sannemo.
Statistiken säger att runt 30 000 fall av misshandel i nära relationer polisanmäls i Sverige varje år.
Brottsförebyggande rådet uppskattar att 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig polisanmäls.