Kommunen mutar in mark kring resecentrum – Strängnäs ska ge nytt första intryck: "Grassagårdskänsla" en vision

Flerfamiljshus med "Grassagårdskänsla". Fri sikt mot domkyrkan. Företag, kontor, hotell – och kanske ett helt nytt bildningscenter. Det är kommunens vision för området kring resecentrum – tågresenärernas första intryck. Uppköp pågår.

Just nu förbereds försäljning av Aspen 4 och 6, två fastigheter vid långtidsparkeringen väster om resecentrum. De löstes in tidigt för att ägarna skulle slippa störningar under bygget av resecentrum.

Just nu förbereds försäljning av Aspen 4 och 6, två fastigheter vid långtidsparkeringen väster om resecentrum. De löstes in tidigt för att ägarna skulle slippa störningar under bygget av resecentrum.

Foto:

Övrigt2018-10-03 19:33

När Strängnäs kommun och Trafikverket år 2013 beslutade sig för att börja bygga det nya resecentrumet, avsatte kommunen 26 miljoner kronor för att, om ägarna ville, lösa in fastigheter i de intilliggande kvarteren Aspen, Skytten och Hunden.

Syftet är att kunna samla det första intrycket av staden, med formmässigt välavvägda och behovsanpassade nybyggen.

Hittills har kommunen köpt åtta fastigheter för totalt 36,5 miljoner kronor, alltså runt tio miljoner över budget, och det kan bli fler framöver. Flera fastigheter ska dock också säljas, vilket beräknas balansera ekvationen.

– Det är en kontrollerad ekonomisk bedömning: Vi ska ha ett nytt mottagande – med ett nollresultat. Det är de tydliga riktlinjer politiken har gett till förvaltningen, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).

Vi möter honom och partikollegan Magnus Stuart på resecentrums övre plan. Ankomsthallen ger en 180-gradig vy ned mot centrum, med domkyrkan som ett naturligt bakre blickfång.

Strax nedanför stationshuset står rader med mindre villor, varav kommunen nu äger sex.

– Här, säger Jacob Högfeldt och slår ut med händerna, vill vi se flerfamiljshus. Inte för höga i mitten – vi vill ha fri sikt mot domkyrkan – men kanske lite högre ut mot kanterna. Får jag drömma och önska blir det hus med en modern Grassagårdskänsla. En Strängnäskänsla.

Grassagården är en kulturplats i centrala Strängnäs, med faluröda timrade byggnader från 1600- och 1700-talet. Gården är byggnadsminnesförklarad och ägs av kommunen.

I flerfamiljshusens bottenplan ser Jacob Högfeldt möjlighet till olika verksamheter, som dock inte ska få konkurrera med centrumhandeln.

Han pekar bort mot parkeringsytan mellan Djäknegatan och järnvägen.

– Där fortsätter vi utreda förutsättningarna för ett bildningscenter. Är det rätt att etablera ett bildningscenter där? Är det rätt att bygga in en aula med en kulturscen? Det får en fördjupad studie visa.

Marken på andra sidan Södertäljevägen, vid vattentornshöjdens fot, ska också utvecklas.

– Där är det inte ett bra läge för bostäder, men kanske kontor – och möjligen ett hotell, säger Jacob Högfeldt.

Något tidsperspektiv för förverkligandet av visionerna vågar de båda politikerna inte formulera, men de konstaterar att detaljplanarbetet lär ta åratal.

– Det ska ske i dialog med medborgarna. Vi är bra på samråd och öppna hus. Det ska vi fortsätta med, säger Magnus Stuart.

Inlösta fastigheter

Trafikverkets inlösen inför byggprojektet: Skytten 6, Skytten, 8, Skytten 9, Skytten 10, Skytten 11, Hunden 5, Aspen 3.

Kommunens inlösen: Aspen 4 (ska säljas), Aspen 6 (ska säljas), Hunden 4, Hunden 5, Hunden 3, Skytten 7, Skytten 6, Skytten 12.

Den senaste affären klubbades av kommunstyrelsen den 3 oktober. Säljarna får, enligt expropriationslagens praxis, marknadsvärdet plus 25 procent.

Källa: Strängnäs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!