Grytor som kokat länge, potatisar som skalats och tillagats, sallad och rotfrukter. Med 6 000 portioner som ska ut till äldrevården, barnomsorgen och till skolor i kommunen är det lätt att räkna ut att det blir en del matavfall. Exakt hur mycket mat som åker i soporna varje dag är förstås svårt att avgöra. Men samtal med personal på flera enheter i Strängnäs visar att dagar då det serveras grytor och potatis kan i vissa fall nästan hälften av maten förbli orörd.
Rakt ner i soporna
– Det slängs mycket mat, konstaterar Elisabet Stenman, kostchef i Strängnäs kommun.
Den mat som kastas, åker rakt ner i soporna tillsammans med annat brännbart material, körs till Norrköping och eldas upp i kraftvärmeverk. Om bara några månader ska 35 procent av allt matavfall i kommunen återvinnas enligt riksdagens miljömål. En annan sörmlandskommun, Nyköping, sorterar redan både avfall från storkök och från privata hushåll.
Läs hela artikeln i fredagens papperstidning