Kommunens nya taktik mot kanadagässen – tar bort badbryggorna

Det blir inga badbryggor i Vilsta- och Sundbyholmsbaden i sommar. Orsaken är att Eskilstuna kommun skärper kampen mot kanadagässen. Avsaknaden av bryggor är en av nyheterna.

Skidstaketen i Vilstabacken har fått sommarjobb. Christian Dimitrijevic på kultur- och fritidsförvaltningen hoppas att de ska stoppa kanadagässen.

Skidstaketen i Vilstabacken har fått sommarjobb. Christian Dimitrijevic på kultur- och fritidsförvaltningen hoppas att de ska stoppa kanadagässen.

Foto:

Övrigt2018-04-19 07:41

Kampen mot kanadagässen på Eskilstunas stränder har pågått i många år. Men hittills med begränsad framgång. Inför årets badsäsong tar man nya tag.

Gässens avföring är en sanitär olägenhet. Kultur- och fritidsförvaltningen får massor av klagomål från badande som tycker att det är äckligt. Kommer fågelbajs ner i vattnet kan det bli otjänligt så att det inte går att bada.

Tidigare år har man försökt med skyddsjakt, staket av plastband som ska hindra fåglarna från att gå upp på stranden, attrapper av rovdjur. Men det har inte gett önskad effekt.

Med en färsk handlingsplan i ryggen tar kommunen i år nya tag och testar nya metoder vid baden i Vilsta, Sundbyholm och Skjulsta.

– Det blir väldigt mycket avföring på dem varje dag, säger Tony Käll som är ansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Nu testar vi om det blir mindre intressant för gässen att vara vid baden utan bryggorna.

Tror du inte att de badande kommer att sakna badbryggorna?

– Jo, säkert. Men de kommer inte att sakna avföringen.

En annan insats är att inte klippa gräset ovanför sanden lika kort som annars.

– Den stora gräsytan i Vilsta är som ett smörgåsbord för fåglarna, säger Tony Käll. Släpper vi upp det lite högre blir det inte lika intressant för dem.

Staketen som sätts upp vid baden ska hindra gässen från att ta sig upp på stranden från vattnet. Framför allt har de effekt när fåglarna har gässlingar som inte kan flyga.

I år blir de lite rejälare grejor än banden i fjol. I Vilsta är de redan på plats, även om en del finjusteringar återstår. Där träffar vi Christian Dimitrijevic som arbetar med åtgärder vid baden.

– Nu använder vi skidstaket som brukar sitta i Vilstabacken på vintrarna, där behövs de ju inte nu.

Att staketen ska hindra badande att ta sig från stranden ut i vattnet är inget någon behöver oroa sig för.

– Nej då. Vi tar ner dem innan badsäsongen börjar.

Vid stränderna har kommun- och fritidsförvaltningen också satt upp skyltar som förklarar vad de gör och vad besökare kan tänka på. Hundklubbar och hunddagis har uppmuntrats att rasta sina hundar där, eftersom det skrämmer fåglarna.

Även skyddsjakt – som varit effektivt på andra håll i landet – kan bli aktuellt.

– Det är absolut ett alternativ vi tittar på, och som vi har använt oss av tidigare år, säger Tony Käll.

– Men det finns inget bestämt datum när det ska ske. Och vi vill ha länsstyrelsen och kommunen i stort med oss.

Fågelbajs är normalt sett inte en fråga för en kommunstyrelseordförande, men Jimmy Jansson (S) har ändå kontaktats av invånare.

– Jag är tveksam till mjukismetoder, säger han. Nu måste det till snabbare metoder om inte också årets sommar ska bli förstörd. Att skjuta gässen borde vara ett alternativ.

[polldaddy poll="9984490"]

Kanadagås

Latinskt namn: Branta canadensis.

Sveriges största gås. Den finns i hela Sverige utom i fjällen, men är ursprungligen inte en inhemsk fågel. Kanadagåsen infördes till Sverige på 1930-talet, och då i Kalmarsund. Sedan dess har populationen spridit sig.

Från olika håll rapporteras om ökande skador på gröda. Fåglarna skapar också problem i parker och vid sjöar där gässen förorenar genom sin spillning.

Kanadagåsen är tillåten för vanlig jakt, och omfattas även av skyddsjakt. Under 2010-talet har den årliga avskjutningen i Sverige varit 20 000–30 000 gäss, vilket är cirka 35 procent av populationen efter häckning.

Källa: Svenska jägarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!