Den externa representationen i Vingåkers kommun landar bara på knappt 3 500 kronor sammanlagt för de senaste tre åren. Den interna representationen bokförs som "färdig mat" och innefattar julbord för personalen, avtackningar, möten som avslutas med lunch med mera.
– Man går inte bara ut och äter. Jag tänker mig att man kanske haft en arbetsplatsträff eller en planeringsdag och äter under den. Enda gången man bara går ut och äter är egentligen vid avtackningar, säger Elin Höghielm, ekonomichef i Vingåkers kommun.
En restaurang i Vingåker sticker ut, som den mest frekventerade, när kommunen betalar. Det är Joan's café och bistro på Bondegatan, som åtminstone tidvis besökts dagligen, på skattebetalarnas bekostnad.
Sammanlagt har kommunen de senaste tre åren betalat 114 411 kronor för mat på Joan's. 2016 kostade 45 besök 38 357 kronor, 2017 var notan hos Joan's 25 579 kronor och under fjolåret har kommunen betalat 50 475 kronor för mat på Joan's.
Det är egentligen inte anmärkningsvärt, om det inte var så att Joan's också sticker ut på ett annat sätt: man saknar kollektivavtal för de anställda.
I Vingåkers kommuns riktlinjer står det "Leverantörer till Vingåkers kommun får inte vidta åtgärder som innebär att gällande lag eller kollektivavtal för arbetet åsidosätts. Om leverantören inte tecknat svenskt kollektivavtal ska ändå motsvarande villkor gälla för leverantörens anställda".
Ralf Hedin är kommunchef i Vingåker. Han kände inte till att Joan's saknar kollektivavtal.
– Om man inte har det ska det ändå finnas kollektivavtalsliknande villkor.
Vet ni att det är så på Joan's?
– Det är såklart väldigt svårt att kontrollera. Men det står i riktlinjerna att samma villkor ska gälla. Skulle vi ha någon indikation på att det inte motsvarar svenska kollektivavtal ska vi inte ha den leverantören.
Finns det anledning att skärpa formuleringen, att skriva att det måste finnas kollektivavtal?
– Regelverket ser inte ut så i dag. Men frågan är relevant och bör diskuteras med jämna mellanrum, säger Ralf Hedin.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) menar att man också måste titta på utbudet av restauranger i Vingåker.
– Jag tror, att för stunden finns det inte så många entreprenörer som kan tillgodose vårt behov av mat, som också har kollektivavtal. Mig veterligen är det bara Båsenberga, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.
Anneli Bengtsson kände till, att Joan's saknar kollektivavtal.
– Jag tror att jag visste att de inte hade det. De borde ha det, det tycker jag absolut.
För henne som socialdemokrat, fortsätter hon, är det självklart så att man ska ha kollektivavtal.
– Det är vi noga med i våra upphandlingar. Men när man väl ska göra något, när personalen ska äta något tillsammans, tittar man på det utbud som finns. Vad har vi för möjligheter att handla? Båsenberga ligger lite avsides och kanske är det även en kostnadsfråga.
I Vingåker har, förutom Båsenberga, också Citykonditoriet, Tailor vid outleten och Tre kronor på Skolgatan kollektivavtal, enligt sajten schystavillkor.se, som drivs av hotell- och restaurangfacket.
– Vi borde utnyttja vår konsumentmakt, men ska vi välja någon restaurang som inte heller har kollektivavtal för att tvinga den första att teckna kollektivavtal, det blir lite konstigt. Jag ser det inte som att vi gynnar en viss restaurang mer än andra, jag ser mer vad finns det för restauranger och vilket utbud har de? Skulle vi äta pizza varje gång, det är kanske inte riktigt så jag personligen sköter mitt matintag, säger Anneli Bengtsson.
Att en kommun, som har som uttalad policy att bara använda leverantörer som inte agerar så att "gällande kollektivavtal för arbetet åsidosätts", har gjort inköp på drygt 100 000 kronor hos en restaurang som saknar kollektivavtal kallar facket för "oanständigt".
– Då uppmuntrar kommunen faktiskt ett företag att inte teckna kollektivavtal. Utan kollektivavtal får företaget lägre kostnader och konkurrensen blir osund, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och Restaurangfacket.
Fackförbundet räknar med att omkring 75 procent av dem, som har sin huvudsakliga inkomst från restaurangbranschen, är medlemmar. Utan kollektivavtalet sätter företaget alla spelregler och de anställda är oskyddade, säger Per Persson.
– De som inte har kollektivavtal säger ofta att de har bättre villkor än företagen med kollektivavtal. Men skrapar man på ytan är det inte så. Det gäller främst försäkringar, som deras anställda inte får, eller att de inte får OB, eller semesterersättning.
Främst är det två typer av företagare som inte sett till att teckna kollektivavtal, enligt Per Persson.
– Dels ganska nystartade företag, dels oerhört okunniga arbetsgivare. Branschen är fylld av duktiga yrkesmänniskor, som har en dröm om att driva restaurang, lite romantiskt att brassa käk till trevliga gäster. Men det är ett företag de ska driva. Tyvärr är kunskapen om arbetsrätt och kollektivavtal dålig kunskap i branschen.
Anställda i familjeföretag är normalt inte organiserade.
– Vi driver inte gentemot dem att skriva kollektivavtal, om det bara är inom familjen, säger Per Persson.
Katrineholms-Kuriren har upprepade gånger sökt företrädare för företaget, Samad Sino och Chowan Margos, utan resultat.