Konsten att slåss som en viking – på ett hederligt sätt

På dagarna är han en snäll fritidsledare som tar hand om skolbarn. På kvällar och helger förvandlas han till en yxman med ett så starkt klipp i svingen att han skulle kunna sänka en björn.– Historisk stridskonst är en gentlemannasport, man ska vara ärlig och erkänna sig slagen om man blir träffad, säger Marcus Brun.

Med 25 kilo utrustning och en höjd yxa ska motståndaren huvud klyvas itu intill Mälarens strand. Mia (till vänster) möter Marcus.

Med 25 kilo utrustning och en höjd yxa ska motståndaren huvud klyvas itu intill Mälarens strand. Mia (till vänster) möter Marcus.

Foto:

Övrigt2017-11-03 11:28

Tillsammans utforskar han och Mia Ek vikingatida stridskonster som går ut på död och lemlästande.

– Vi återskapar vikingastrid. Vi har regler att följa i våra fighter där någon alltid vinner, säger Mia.

Sedan fyra år tränar hon och Marcus med den svenska reenactment-gruppen Huskarlarna i vikingastrid. Reenactment, som på svenska betyder återskapande, handlar om att gå tillbaka till en tidsepok.

– Vår förening har ett gott rykte, vi är kända i hela Europa för att vara bra, säger Mia.

[fakta nr="1"]

Vikingatida stridskonst kan närmast beskrivas som en sport då du slåss ensam eller i lag för att fälla dina motståndare. Varje person har tidsenliga kläder och vapen. I vikingastrid slåss du vanligtvis i en sköldmur och i den sköldmuren står oftast Mia. Marcus roll är att stå bakom den skyddande fronten med yxan i högsta hugg för att få in en fullträff på motståndaren.

En match kan vara upp till fem minuter, i vissa fall längre. Något direkt poängsystem finns inte i uppvisningsmatcher, istället handlar det om att själv bedöma om du blivit träffad så pass allvarligt att du är ute ur leken.

Det kan göra riktigt ont att bli träffad. Mia har fått åka ambulans två gånger på grund av hjärnskakning/fotskada. Hon pekar på en jack på den fyra kilo tunga hjälmen där motståndarens yxa landat. På näsryggen har hon också en sårskada.

– Det är min man, han fick in en träff med sin stålhandske. Vi brukar skämtsamt säga att fighterna är vår form av familjeterapi. Vi bråkar ganska sällan utanför striderna.

[fakta nr="2"]

Föreningen Huskarlarna finns i Sverige, på Åland och i Tyskland och står för snälla uppvisningsfighter hemmavid och tuffa matcher utomlands. Varje person i föreningen har en grad. De fullvärdiga har grön sköld med gul gubbe. Under de fullvärdiga medlemmarna finns husmän och under dem så kallade brytar som är provmedlemmar.

Det tar minst två år att bli medlem.

– Det är viktigt att lita på varandra både i strid och utanför slagfältet. Rasister eller nazister släpps inte in, påpekar Mia.

Vapnen är inte vassa men vid hårda smällar känns det ordentligt i kroppen. Mia brukar därför ha olika skydd under utrustningen. Munderingen i övrigt väger runt 25 kilo.

[fakta nr="3"]

En krigare har många skydd, vikigast är hjälm, läderhandskar och armskena.

Mia är kort och det är både bra och dåligt i strid.

– Vissa människor bli psykade av att jag är tjej, liten, småtjock och aggressiv. Det kan jag dra fördel av. Någon gång har jag stått vid linjen och dansat, då blev motståndarna perplexa.

Mia bär alltid sköld med svärd eller enhandsyxa vid strid.

Marcus vapen är långyxa (1,80 meter) med både höger och vänster fattning.

– Det gör dig oberäknelig, säger Mia, vi vet aldrig varifrån slaget kommer.

Marcus roll är att damma till motståndaren i skallen eller på någon annan kroppsdel för att få hen ur spel.

Eggarna på alla vapen är rundade, men ont ändå.

– Det är en kampsport. Men det är sällan vi skadas allvarligt, säger Marcus.

Mia Ek och Marcus Brun

Ålder: 42 respektive 39 år.

Bor: Mia i Stjärnhov och Marcus i Mariefred.

Gör: Mia är egen företagare, Marcus är fritidsledare på Wik i Mariefred.

Bästa med sporten? Mia: "Jag är historiskt intresserad och vi har en härlig gemenskap i föreningen, är som en jättestor dysfunktionell familj." Marcus: "Kamratskapet. Man får massor med vänner."

Föreningen Huskarlarna nås på Facebooksidan Huskarlarna. Ordförande (hövdingen) bor i Barva i Eskilstuna och heter Niclas Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!