Årets konstrunda hålls nästa helg, 9 och 10 september mellan klockan 11 och 16 båda dagarna. Totalt visar 31 utställare upp sina verk och ateljéer och likt tidigare år finns det även en samlingsutställning på konstgalleriet i Hälleforsnäs där de 31 utvalda visar ett verk vardera. Samlingsutställningen öppnar redan på fredagen före rundan.
Härifrån kan besökaren skapa sig en uppfattning om vad som väntar på de olika platser, riktar man in sig på punkt 7 och 8 på den ändamålsenliga konstkartan hamnar man hos Maj-Britt Hansson och Thomas Thoresson utanför Yxtaholm.
‒Jag har egentligen ritat sedan barndomen, släkten har varit konstnärligt lagd. Man tar upp block och papper och penna när man får ett infall, kanske när man reser. I mitt fall har det blivit buntar dagboksanteckningar i form av bilder plus att jag då och då sätter mig ner och målar, säger Thomas som i broschyren står listad som akvarellmålare men även som konstruktör. Det är här hans rigorösa hemmabygge kommer in.
‒Akvarell är roligt för det är inte direkt föreställande, man måste ljuga lite om det man avbildar och färgerna hjälper till i hur de beter sig. De sista åren har det varit mer båtbygge, jag hävdar bestämt att det är ett konstverk men vet inte om jag har accept för det i alla läger, säger Thomas som gärna ser att en båt i Sverige kan vara konst likväl som den båt man ser på resor i utlandet.
‒Han började med en frigolitmodell som han ritat själv, sen har han gjort allt undan för undan, det är som att göra en stor målning, säger Maj-Britt.
Thomas Thoresson har en bakgrund inom industrin.
‒Det ställs helt andra krav inom industrin, man får en ritning som är exakt. Den där kontrasten till konsten är ganska rolig, säger han.
Maj-Britt Hansson håller sig från konstruktion till förmån för målning och linoleumgrafik.
‒På vintern när det är mörkt kan jag stå inne och karva lino. Sen gjort ganska stora akvareller, säger hon.
Konstrundan drivs som en ideell förening i samarbete med Flens kommun och paret Hansson Thoresson har varit med sedan den skapades för några år sedan. Även om något mindre verk brukar byta ägare varje år är det inte försäljningen som är tjusningen.
‒Det kan vara en 60 personer på en dag och många kommer varje år. Försäljningen är en bonus, det blir pinsamt om man ser det som en marknad, det roliga är att få bjussa på ett litet event, säger Maj-Britt.
‒Folk kommer inte på konstrundan för att placera pengar, de flesta är nog intresserade av att hitta något de faller för rakt upp och ner. Sådan är nog jag också. Det vore i och för sig kul att ha en Carl Larsson eller Zorn hemma men jag kan falla för lite vad som helst, säger Thomas.