Konsumentombudsman kräver förbättrade villkor för gymkort

Bindningstider på upp till tre år för ett gymkort är utbrett och vanligt inom gymbranschen. Men nu har Konsumentombudsmannen gått till domstol för att pröva bindningstider för gym.

Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen

Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen

Foto:

Övrigt2018-01-06 08:21

Konsumentverket menar att allt över 12 månader är oskäligt och att maximalt ett års bindningstid för gymkortet är skäligt för konsumenten.

Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen, KO, säger att gymmet där Maria kände sig pressad att skriva under ett treårigt avtal är välkänt hos KO och Konsumentverket.

– Vi känner till att konsumenter har blivit lurade in i treårsavtal. Företaget har spelat på konsumenternas hälsa och det är aggressiv marknadsförig vi pratar om.

Företaget som KO har stämt i patent- och marknadsdomstolen är ett företag som finns inom samma paraplyorganisation som företaget där Maria ingick sitt avtal i Eskilstuna.

KO vill se en förändring av avtalen i branschen. Carolina Andersson säger att det i dag inte finns något som är lagreglerat, men utifrån gällande rätt kring vad som gäller för konsumentförhållanden i andra branscher, är målet att få praxis kring hur lång bidningstiden för ett gymkort får vara.

Avtalsvillkoren i det aktuella fallet som prövas, berövar enligt KO konsumenten en rättighet. Avtalsvillkoren åstadkommer en snedbelastning i fråga om parternas rättheter och skyldigheter som innebär att en rimlig balans mellan parterna inte föreligger, enligt KO:s yrkande till domstolen.

Det finns många skäl, anser KO, till varför man inte vill binda sig till ett gym under lång tid, till exempel kan kunden ändra sig och vilja välja en annan träningsform.

– Det är viktigt att konsumenten har valmöjlighet och kan omprova avtalet, säger Carolina Andersson.

KO hoppas också att domen kommer att förbjuda det aktuella företaget att använda villkor som gör att konsumenten måste säga upp avtalet skriftligen.

För ungefär en vecka sedan skulle huvudförhandlingar i målet hållas, men då det aktuella bolaget gått i konkurs, ställdes förhandlingarna in.

– Men vi kommer driva det vidare och jag tror att det kommer komma en dom om ett par tre veckor, säger Carolina Andersson.

– Det är ett jätteviktigt mål för hela gymvärlden. Om KO vinner det här målet kommer KO naturligtvis gå på de här gymmen som använder bidningstider över tolv månader och förelägga dem vite, fortsätter hon.

Nu väntar KO alltså in domen och beroende på utgången av domen säger Carolina Andersson att KO får se om det startas några ärenden kring den aggressiva marknadsföringen som Maria och flera andra sörmlänningar råkar ut för.

– Om man som kund råkat ut för det här är det jätteviktigt att man anmäler det till oss så vi får ett underlag på vad det handlar om, säger hon.

Ett råd hon vill vara noga med att ge också är att komma ihåg att ångerrätten inte gäller om man inte skriver under avtalet på distans.

– Det ska man vara väldigt medveten om när man tecknar ett avtal. Försök att våga säga nej och be om att ta hem avtalet, hur svårt det än känns eller hur aggressiv situationen än känns, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!