Produkter som är trasiga redan från början, dyra abonnemang och erbjudanden som visar sig vara för bra för att vara sanna. Det finns många problem och fällor man riskerar att hamna i som konsument.
Men det finns saker du kan göra.
‒Som kund har man mycket rättigheter, men det gäller att känna till dem, säger Christine Fransholm.
‒Samtidigt har man också skyldigheter. Tecknar man ett avtal är det avtalet som styr. Därför är det viktigt att inte skriva på något innan man har läst ordentligt vad som står i avtalet, tillägger Kerstin Hjelm-Uddstrand, konsumentvägledare i Strängnäs.
Är man bosatt i Eskilstunas, Strängnäs eller Flens kommun kan man få hjälp av konsumentvägledningen över telefon. I Eskilstuna och Strängnäs är det också möjligt att få hjälp under bokade besök.
‒Ofta handlar det om att kunder har problem med olika avtal. Vi kan hjälpa till att tolka avtalen, kontakta företagen och försöka medla. Vi stöttar vid reklamationer och vid anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden. Vi arbetar nära konsumenten och följer med från början till slut, säger Kerstin Hjelm-Uddstrand.
[fakta nr="1"]
Enligt Christine Fransholm handlar de ärenden som kommer in till konsumentvägledningen både om stora och mindre köp.
‒Det som är en liten summa för en person kan vara en stor summa för någon annan. Abonnemang med en dyr månadskostnad kan till exempel innebära mycket stora summor i längden. Att vi hjälper någon i tid kan också förhindra att en person hamnar hos kronofogden, säger Christine Fransholm.
Under en timme på torsdagen fick läsarna chansen att ställa sina frågor till Christine Fransholm. Här nedan kan du se alla frågor och svar.
[scribble path="/event/2649620/30029"]