‒Tidigare var det lite hysteri där köparna kände sig stressade att göra affärerna snabbt så att ingen annan hann före. Den där känslan är ju borta nu, säger Torbjörn Larsson, vd för Fastighetsbyrån i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred.
I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 426 av företagets mäklare svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 4,71 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 7,27 när samma fråga ställdes i januari i fjol.
‒Det speglar ganska bra bilden även här i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred, säger Torbjörn Larsson och fortsätter:
‒Störst påverkan kan vi se på bostadsrätter medan på småhus är förändringarna mindre. Det vi märker i de flesta affärerna är att det blir längre processer.
Enligt Fastighetsbyrån har villapriserna i Eskilstuna stigit med 51 procent under den senaste femårsperioden. Bostadsrättspriserna har gått upp med hela 152 procent.
‒I några marknader har det kanske rusat i väg lite för mycket och då blir också fallet lite tydligare där.
Torbjörn Larsson upplever dock inte att det finns någon större oro kring prisutvecklingen.
‒I Stockholm är prisfallet mycket större än vad det är här. I Eskilstuna och Strängnäs kanske vi pratar om 3, 5 eller 8 procent beroende på i vilket område man är. I Stockholm är prisfallet kanske 10, 15 eller till och med 20 procent på sina håll.
Vad tror du om framtiden för bostadsmarknaden i Eskilstuna och Strängnäs?
‒Vi tror på en lugnare, mer normal marknad. Den kommer att fortsätta vara stabil. Vi har en expansion. Jag ser en fortsatt inflyttning till båda kommunerna som helt enkelt beror på prisläget, säger Torbjörn Larsson.
‒Om du tittar på siffrorna så har vinden redan vänt på de flesta marknaderna utom i storstäderna. Fortfarande är det ett fördel för köparna men siffrorna börjar gå åt andra hållet.
Om drygt en månad införs det skärpta amorteringskravet som innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste amortera ytterligare en procent. Torbjörn Larsson tror inte att det kommer att påverka bostadsmarknaden i Eskilstuna och Strängnäs särskilt mycket.
‒Det slår ju mycket hårdare i storstadsområdena. Ska du köpa någonting i Stockholm tvingas du köpa över den här gränsen och amortera ytterligare en procent. Där är alla köp påverkade medan här är det väldigt få som är det.