Det kallades för ett epokskifte, nyårsafton 2012.
Trots över 7 500 namn på listor, stödgrupper i sociala medier och en stark kundkrets, stod budskapet klart. I den nya planen för Fristadstorget i Eskilstuna rymdes inte längre Drottninggrillen i dag hotas av rivning i samband med ombyggnad i området och att Fristadsgrillen inte längre finns, är Olle Lindgren av positiv natur.
‒1973 fick konditorier stänga för att ingen besökte dem - folk hade inte tid hette det. Titta bara hur det ser ut med alla caféer i dag. Allting går i cykler.
När vi besöker Drottninggrillen i centrala Eskilstuna för att undersöka Korv-Olles tes, står nuvarande ägaren Evan Yalda och förbereder en kokt med bröd efter att lunchruschen lagt sig. Väggarna pryds av menyer med klassiska gatuköksrätter; tunnbrödrullar med räksallad, hamburgare samt olika korvar i diverse utförande.
För 15 år sedan tog Evan Yalda över gatuköket efter att tidigare ha drivit en pizzeria, och precis som Olle Lindgren har han upplevt Eskilstunabornas kärlek till korv med mos.
‒Det säljer rätt så bra om man säger så, konstaterar han.
Trots att Drottninggrillen i dess nuvarande skepnad kan komma att rivas, berättar Evan Yalda att de diskuterar en lösning – som ännu är i idéstadiet och fortfarande hemlig.
Till skillnad från Fristadsgrillen, som lade stor vikt vid nattsuddande besökare, är det lunchgästerna som är Evan Yaldas främsta kunder. Många av gästerna återkommer dagligen och han har tagit fram stämpelkort.
Att det är just de dedikerade korvstammisarna som är en stark kundkraft för den som vill driva gatukök i Eskilstuna, är inte enbart något som Evan Yalda och Olle Lindgren erfarit. Det här var även något som Chi Dung Quaeh Andersson blev varse om när hon öppnade sitt gatukök på Kungsgatan i Eskilstuna, för snart ett år sedan.
En doft av stjärnanis och koriander möter oss när vi träffar henne i gatuköket Banh mi street food. Ovanför luckan hänger den gamla gatugrillsskylten kvar och bredvid är menyn uppsatt: banh mi, pho bo, sommarrullar, grillad med mos och kokt med pommes.
Smedjans gatugrill, som restaurangen tidigare kallades, var under många år en traditionell utpost för korvtörstande Eskilstunabor. När Chi Dung Quaeh Andersson tog över ville hon testa något nytt.
‒Först ville jag bara sälja vietnamesiska rätter, framför allt bahn mi, men min man hejdade mig; 'vi måste hålla kvar de gamla kunderna, behåll menyn', säger hon och fortsätter:
‒Första dagarna kom det in några stammisar och la fram sin beställning som vanligt. Helt plötsligt tittade de runt och blev förvånade - de hade inte märkt att vi hade gjort om.
På Banh mi street food har hon specialiserat sig på gatumat från södra Vietnam; sopprätten pho, svala sommarrullar, vietnamesiska köttbullar och banh mi - baguetter fyllda med olika tillbehör såsom vietnamesisk pastej eller tofu.
30 procent av kunderna köper de traditionella korvrätterna, men 70 procent testar den vietnamesiska menyn. Även om många stammisar är sina korvklassiker trogna, har några börjat ta till sig de asiatiska smakerna med intresse, berättar hon.
Banh mi, som är en av de vanligaste gatumaträtterna i Vietnam, är en maträtt som kulturellt sett inte ligger allt för långt ifrån den svenska korv med mos-kulturen. Det är en enkel rätt du tar i farten, och hålen i väggen där de ofta säljs bildar naturliga samlingsplatser.
När Chi Dung Quaeh Andersson tog över Smedjans gatugrill var hon mån om att behålla den småskaliga känslan och street food-andan. Det är nämligen just den faktorn som insändarskribenterna och Facebook-nostalgikerna hävdar var Fristadsgrillens kärna och det som gjorde gatuköket till en samlingspunkt.
Maria Printz, en av grundarna till den årliga Korv och bröd-festivalen i Stallarholmen, som under lördagen firar fem år, talar om samma sak:
‒Folk uppskattar enkla nöjen som att äta ute tillsammans. Det är den här enkla utomhusätningen vi vill återuppleva med vår festival.
‒Korv med bröd är en så enkel rätt. Nästan alla svenskar har någon form av relation till den, och vi vill visa hur mycket det går att göra.
Korv och bröd-festivalen syftar att premiera de närproducerade och hantverksmässiga aspekterna av korv och bröd. Lokala producenter ställer ut och besökarna får möjligheten att lära sig mer om hur det går till att göra egenhändigt tillverkad korv. De senaste åren har festivalen besökts av hundratals.
Att ta sig an varmkorv på ett seriöst sätt är de däremot inte ensamma om – men enligt Maria Printz var de några av de första. Tvåstjärniga Michelinkrögaren Magnus Nilsson, från krogen Fäviken, öppnade för några år sedan ett gatukök där han enbart satsar på välgjord korvmat.
‒Många stjärnkrögare tittar mycket åt snabbmatshållet. Den extrema fine diningen är på väg att dö ut lite grann, säger Maria Printz.
Det kallades för slutet på en epok i tidningen när Fristadsgrillen revs, året innan startade ni Korv och bröd-festivalen. Flera gatukök riktar in sig nya nischer och har nya influenser. Är vi inne i en ny korvkioskepok här i Sörmland?
‒Definitivt, det skulle jag säga. Det går att servera en korv som bara legat i spad, men det kan vara så mycket mer. Jag hoppas att industrier och stora kedjor tänker på vad de stoppar in i korvarna och att det blir schysstare råvaror i produkterna - en korvkultur två punkt noll. Det finns flera företag här i länet som går i bräschen för det.
‒Sen hoppas jag också att ni får en schysst korvmoj på torget i Eskilstuna - det gör jag verkligen. En riktig två punkt noll-korvmoj.