Trots att sjukfrånvaron minskar och antalet anställda ökat (217 personer jämfört med förra året, landstingets delårsrapport) fortsätter kostnaden för inhyrd personal att öka. Enligt delårsrapporten, årets första sex månader, uppgick kostnaden till 146 miljoner kronor för inhyrd personal, åtta miljoner kronor mer än samma period förra året.
Det är framför allt kostnaden för inhyrda sjuksköterskor som ökar, men det är kostnaden för läkare som fortfarande utgör den största kostnaden.
Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, satte i början av 2017 tillsammans med alla landsting i landet upp som mål att man skulle vara oberoende av hyrpersonal i januari 2019.
– Vi genomför nu tillsammans med SKL (Sveriges kommuner och landsting) satsningar för att erbjuda ännu bättre arbetsvillkor till våra medarbetare och stärka rekryteringen till landstinget, sa Monica Johansson (S), finanslandstingsråd, då i ett pressmeddelande.
Landstingsdirektör Jan Grönlund la till:
– Vi behöver bli bättre på att tillvarata utvecklingskraften som finns hos våra medarbetare och vill därför skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och en god och säker vård för patienterna.
Målsättningen om att vara oberoende av hyrpersonal innebär att kostnaderna inte ska överstiga två procent av landstingets lönekostnader. Som det ser ut nu kan hälften av landstingen uppnå målet. Efter andra kvartalet har nio av 21 landsting lyckats minska sina kostnader för hyrpersonal.
Sörmland tillhör inte dem. Här har kostnaden ökat.
Den stora frågan menar SKL är att behålla ordinarie personal.
I fjol betalade landstinget för helåret 253 miljoner kronor, alltså en kvarts miljard, för inhyrd personal. Aldrig tidigare hade man betalat så mycket för hyrpersonal.